Yhdysvaltojen terveysviranomaiset ovat juuri hyväksyneet uuden tavan hoitaa etenkin lapsissa puhkeavaa syöpätyyppiä. Kyseessä on historiallinen läpimurto, sillä hyväksytty hoito on ensimmäinen Yhdysvalloissa yleiseen käyttöön otettu geeniterapiamenetelmä.
- Astumme uuteen lääketieteellisten innovaatioiden aikakauteen. Nyt voimme ohjelmoida potilaan omat solut hyökkäämään syövän kimppuun, toteaa Yhdysvaltojen lääkintöhallituksen johtaja Scott Gottlieb.
Elimistön omat solut muunnetaan tappajiksi
Uusi menetelmä voi pelastaa lapsia ja nuoria, jotka sairastuvat akuuttiin lymfaattiseen leukemiaan eli hyvin aggressiiviseen verisyöpään.
Kun lääkärit käyttävät uutta hoitoa, he ottavat potilaalta verta ja eristävät siitä immuunisoluja. He siirtävät niin sanottuihin T-soluihin uuden, CAR-nimellä tunnetun, geenin.
Geeni antaa T-soluille kyvyn löytää leukemiasolut verenkierrosta. Ja kun ne ruiskutetaan takaisin potilaan verisuoniin, ne alkavat tappaa kohtaamiaan syöpäsoluja.
Pian muuallekin maailmaan
Lääkeyritys Novartiksen tekemässä kokeessa hoito tehosi 52:een lapseen ja nuoreen 63:sta.
Lääkintöhallituksen hyväksyntä on hyvä uutinen syöpäpotilaille eri puolilla maailmaa, sillä se merkitsee, että muut maat voivat seurata pian Yhdysvaltojen esimerkkiä.
Menetelmä on hyväksytty käyttöön enintään 25-vuotiailla akuuttia lymfaattista leukemiaa sairastavilla, joilla syöpää esiintyy B-soluissa, jos heille ei ole apua muista hoitomenetelmistä.
Hoidolla on kuitenkin sivuvaikutuksia, ja se voi muun muassa kuormittaa munuaisia suurilla kuona-ainemäärillä.