Yhdysvaltojen terveysviranomaiset ovat hyväksyneet käyttöön uuden syöpähoidon, jossa potilaan omat solut ohjelmoidaan tappamaan elimistössä olevat syöpäsolut.

© Shutterstuck

Läpimurto: Uusi syöpähoito hyväksytty

Yhdysvalloissa on juuri hyväksytty käyttöön uraauurtava hoitomenetelmä, joka saa elimistön omat solut havaitsemaan ja tuhoamaan syövän. Tämä merkitsee, että jo muutamassa vuodessa sitä päästään käyttämään muuallakin maailmassa.

torstai 31. elokuuta 2017 teksti Rikke Jeppesen

Yhdysvaltojen terveysviranomaiset ovat juuri hyväksyneet uuden tavan hoitaa etenkin lapsissa puhkeavaa syöpätyyppiä. Kyseessä on historiallinen läpimurto, sillä hyväksytty hoito on ensimmäinen Yhdysvalloissa yleiseen käyttöön otettu geeniterapiamenetelmä.

- Astumme uuteen lääketieteellisten innovaatioiden aikakauteen. Nyt voimme ohjelmoida potilaan omat solut hyökkäämään syövän kimppuun, toteaa Yhdysvaltojen lääkintöhallituksen johtaja Scott Gottlieb.

Elimistön omat solut muunnetaan tappajiksi

Uusi menetelmä voi pelastaa lapsia ja nuoria, jotka sairastuvat akuuttiin lymfaattiseen leukemiaan eli hyvin aggressiiviseen verisyöpään.

Kun lääkärit käyttävät uutta hoitoa, he ottavat potilaalta verta ja eristävät siitä immuunisoluja. He siirtävät niin sanottuihin T-soluihin uuden, CAR-nimellä tunnetun, geenin.

Geeni antaa T-soluille kyvyn löytää leukemiasolut verenkierrosta. Ja kun ne ruiskutetaan takaisin potilaan verisuoniin, ne alkavat tappaa kohtaamiaan syöpäsoluja.

SUKELLA ELIMISTÖN SALOIHIN, tilaa Tieteen Kuvalehti

Pian muuallekin maailmaan

Lääkeyritys Novartiksen tekemässä kokeessa hoito tehosi 52:een lapseen ja nuoreen 63:sta.

Lääkintöhallituksen hyväksyntä on hyvä uutinen syöpäpotilaille eri puolilla maailmaa, sillä se merkitsee, että muut maat voivat seurata pian Yhdysvaltojen esimerkkiä.

Menetelmä on hyväksytty käyttöön enintään 25-vuotiailla akuuttia lymfaattista leukemiaa sairastavilla, joilla syöpää esiintyy B-soluissa, jos heille ei ole apua muista hoitomenetelmistä.

Hoidolla on kuitenkin sivuvaikutuksia, ja se voi muun muassa kuormittaa munuaisia suurilla kuona-ainemäärillä.

Haluatko lisää uutisia tutkimuksen eturintamasta? Tilaa uutiskirjeemme!

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: