WHO suosittelee, että aikuiset ihmiset liikkuvat 150–300 minuuttia kohtalaisella aktiivisuustasolla joka viikko tai 75–150 minuuttia kovatehoisella tasolla.
Nyt Cambridgen yliopistossa tehty tutkimus, joka perustuu kaikkiaan yli 30 miljoonan ihmisen terveystietoihin, päätyi siihen tulokseen, että varhaisen kuoleman riski pienenee huomattavasti, jos henkilön viikoittainen liikuntamäärä vastaa vain puolta WHO:n suosituksesta.
Riski pienenee huomattavasti
Cambridgen tutkimus oli niin kutsuttu meta-analyysi, jossa tarkasteltiin 196:n aiemmin tehdyn tutkimuksen tuloksia.
Aineiston perusteella tutkijat totesivat, että 75 minuutin kohtalaisen raskas liikunta, esimerkiksi pyöräily, tanssi tai reipas kävely, pienensi varhaisen kuoleman riskiä 23 prosenttia.
Jo 11 minuutin fyysinen aktiivisuus päivässä riittää tulosten valossa pienentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä 17 prosenttia ja riskiä sairastua syöpään seitsemän prosenttia.
”Saimme selville, että 10 minuutin päivittäinen liikunta on hyväksi sydämelle ja pienentää syöpään sairastumisen riskiä”, toteaa yksi tutkijoista, professori James Woodcock, lehdistötiedotteessa.
Tutkijoiden laskelmat osoittivat myös, että joka kuudes varhainen kuolema olisi ollut estettävissä, jos henkilöt olisivat harrastaneet vähintään 150 minuuttia kohtalaisen raskasta liikuntaa viikossa. Samalla olisi estetty myös yksi yhdeksästä sydän- ja verisuonisairaudesta ja yksi kahdestakymmenestä syöpätapauksesta.
Jos kaikki osanottajat olisivat harrastaneet 75 minuuttia liikuntaa viikossa, olisi noin yksi kymmenestä varhaisesta kuolemasta voitu estää. Samoin estettävissä olisi ollut yksi kahdestakymmenestä sydän- ja verisuonitaudista ja yksi 30:stä syöpätapauksesta.
Tutkijat toteavat, että terveyden edistäminen on paljon helpompaa kuin monet uskovat.
”Liikunnan harrastaminen on parempi vaihtoehto kuin liikkumattomuus. Jos selviät 75 minuutin viikoittaisesta liikunnasta, voit vähitellen lisätä liikuntaa suositeltuun määrään”, selittää tutkija Soren Brage lehdistötiedotteessa.