Shutterstock
Fobia

Kymmenen epätavallista fobiaa

Jotkut pelkäävät kukkia, toiset klovneja, joku taas hajuja. Lue lisää kymmenestä oudosta fobiasta.

Fobialla tarkoitetaan jonkin tilanteen tai asian sairaalloista pelkoa. Tila voi olla niin vakava, että henkilön koko elämä kärsii siitä.

Pimeän, hämähäkkien tai ahtaiden paikkojen pelot ovat tuttuja, mutta jotkut voivat kärsiä omituisilta tuntuvista peloista. Tässä muutama poiminto.

Aikmofobia: Terävien esineiden pelko. Vaikeissa tapauksissa henkilö saattaa pelätä jopa toisen ihmisen osoittavaa sormea.

Agorafobia: Avarien paikkojen pelko. "Torikammosta" kärsivät ihmiset pelkäävät paikkoja, joista ei pääse helposti turvaan.

Antofobia: Kukkien pelko. Vaiva, joka saattaa vaikeuttaa liikkumista kodin ulkopuolella.

Korofobia: Tanssipelko. Monet ihmiset eivät pidä tanssimisesta, mutta tässä on kyse sairaalloisesta tanssipelosta.

Koulrofobia: Klovnipelko. Tästä tilasta kärsivät pelkäävät niin ilkeämielisiä klovneja kuin tavallisia hauskoja pellejäkin.

Nomofobia: Pelko olla ilman matkapuhelinta. Nomofobia on yksi uusimmista fobioista. Siitä kärsivät ihmiset eivät koskaan sammuta kännykkäänsä ja pitävät sitä mukana kaikkialla.

Osmofobia: Hajujen pelko. Pelko voi koskea vain jotain tiettyä hajua tai kaikkia voimakkaita tuoksuja.

Fobofobia: Fobioiden pelko. Pelko siitä, että alkaa pelätä jotain, voi muodostua niin suureksi, että siitä tulee ongelma.

Spektrofobia: Peilin ja oman peilikuvan pelko. Fobia liittyy siihen, että henkilö ei hyväksy itseään.

Tetrafobia: Numeron 4 pelko. Pelko on yleinen Aasiassa, sillä numeroa 4 ja kuolemaa tarkoittavien sanojen äänneasu muistuttaa paljon toisiaan kiinan, japanin ja korean kielissä.