Miten paljon pakkasta ihminen kestää?

Kylmyys voi olla kohtalokasta. Kun pakkasta on 40 astetta, iho kestää vaurioitta kolme minuuttia ilman vaatteiden suojaa. Ja jos mittari näyttää miinus 60 astetta, suojaamattoman ihon solut tuhoutuvat.

Kylmyys voi tappaa

40 asteen pakkasessa voi oleskella turvallisesti vain kolmisen minuuttia, jos yllä ei ole rihman kiertämääkään. 20 astetta kylmemmässä ilmassa suojaamattoman ihon solut alkavat heti tuhoutua, sillä kudoksen nesteet jäätyvät. Alaston ihminen kuolee tällöin siinä samassa.

Lämpöä eristävä vaatetus muuttaa kyllä tilannetta, mutta monesti silmiä, nenää ja suuta on hankala suojata riittävästi. Siksi ne ovat herkkiä paleltumaan.

Kylmyys on vaarallista hengitysteille

Hyvin kylmä ilma koettelee etenkin ylähengitysteitä. Nenän tehtäviinhän kuuluu hengitysilman lämmittäminen keuhkoille sopivaksi. Nenä ei kuitenkaan pysty tähän kaikissa olosuhteissa.

Kylmän ilmastovyöhykkeen kansoilla esiintyykin muita yleisemmin pakkasesta johtuvia hengityselinvaurioita. Nykyään tarjolla on hengitysilmanlämmittimiä ulkona työskenteleville ja liikkuville.

Antarktiksen Vostok-asema on maapallon kylmin paikka. Lämpötila voi lasketa –60 asteeseen. Silloin ulkona on vaarallista liikkua, jos suojana ei ole riittävästi vaatetusta.

Tuuli voimistaa pakkasen purevuutta

Kun tuulee, sää voi tuntua hyytävältä, vaikka lämpömittari näyttää vain muutamaa miinusastetta.

Ilmatieteilijät puhuvat pakkasenpurevuusindeksistä, joka kuvaa tuulen viilentävästä vaikutuksesta johtuvaa kylmyyden tunteen voimistumista paljaalla iholla. Ilmiölle on luonnollinen selitys. Ihmisen kehohan lämmittää ympäröivää, ruumiinlämpöä viileämpää, ilmaa. Lämmön siirtyminen taas voimistuu sitä mukaa kuin ilma kylmenee, ja tuuli edistää lämmön häviämistä iholta. Siksi talven viimassa alkaa nopeammin viluttaa.

Jo kohtalainen 7 metriä sekunnissa puhaltava tuuli saa –20 astetta tuntumaan –32 asteelta. Niinpä paleltumisriski kasvaa rajusti.