Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kylmyys voi tappaa
Ihminen

Miten paljon pakkasta ihminen kestää?

Kylmyys voi olla kohtalokasta. Kun pakkasta on 40 astetta, iho kestää vaurioitta kolme minuuttia ilman vaatteiden suojaa. Ja jos mittari näyttää miinus 60 astetta, suojaamattoman ihon solut tuhoutuvat.

40 asteen pakkasessa voi oleskella turvallisesti vain kolmisen minuuttia, jos yllä ei ole rihman kiertämääkään. 20 astetta kylmemmässä ilmassa suojaamattoman ihon solut alkavat heti tuhoutua, sillä kudoksen nesteet jäätyvät. Alaston ihminen kuolee tällöin siinä samassa.

Lämpöä eristävä vaatetus muuttaa kyllä tilannetta, mutta monesti silmiä, nenää ja suuta on hankala suojata riittävästi. Siksi ne ovat herkkiä paleltumaan.

Kylmyys on vaarallista hengitysteille

Hyvin kylmä ilma koettelee etenkin ylähengitysteitä. Nenän tehtäviinhän kuuluu hengitysilman lämmittäminen keuhkoille sopivaksi. Nenä ei kuitenkaan pysty tähän kaikissa olosuhteissa.

Kylmän ilmastovyöhykkeen kansoilla esiintyykin muita yleisemmin pakkasesta johtuvia hengityselinvaurioita. Nykyään tarjolla on hengitysilmanlämmittimiä ulkona työskenteleville ja liikkuville.

Antarktiksen Vostok-asema on maapallon kylmin paikka. Lämpötila voi lasketa –60 asteeseen. Silloin ulkona on vaarallista liikkua, jos suojana ei ole riittävästi vaatetusta.

Tuuli voimistaa pakkasen purevuutta

Kun tuulee, sää voi tuntua hyytävältä, vaikka lämpömittari näyttää vain muutamaa miinusastetta.

Ilmatieteilijät puhuvat pakkasenpurevuusindeksistä, joka kuvaa tuulen viilentävästä vaikutuksesta johtuvaa kylmyyden tunteen voimistumista paljaalla iholla. Ilmiölle on luonnollinen selitys. Ihmisen kehohan lämmittää ympäröivää, ruumiinlämpöä viileämpää, ilmaa. Lämmön siirtyminen taas voimistuu sitä mukaa kuin ilma kylmenee, ja tuuli edistää lämmön häviämistä iholta. Siksi talven viimassa alkaa nopeammin viluttaa.

Jo kohtalainen 7 metriä sekunnissa puhaltava tuuli saa –20 astetta tuntumaan –32 asteelta. Niinpä paleltumisriski kasvaa rajusti.

Lue myös:

Aivot

Tutkijat etsivät hoitoa migreeniin

11 minuuttia
Ihminen

Ratkaistu jo ennen syntymääsi: Geenit määräävät persoonallisuutesi

17 minuuttia
Elimistö

TIETEEN ARKISTOISTA: Siamilaiset kaksoset menivät naimisiin ja saivat lapsia

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota