Kuuluisa jäämies Ötzi ei ollutkaan sellainen, jollaiseksi häntä luultiin

Uusi dna-analyysi paljasti 5 300 vuotta vanhan miehen ulkonäön ja perimän.

Kymmenen vuotta sitten tehty rekonstruktio 5 300 vuotta sitten kuolleesta jäämies Ötzistä ei uuden tutkimuksen valossa anna oikeaa kuvaa jäämiehen ulkonäöstä.

© South Tyrol Museum of Archaeology

Jäämies Ötzi löytyi vuonna 1991 Italian Alpeilta läheltä Itävallan rajaa, kun kaksi vaeltajaa törmäsi 5 300 vuotta vanhaan jäässä säilyneeseen muumioon.

Ötzi on yksi maailman tutkituimmista muumioista, sillä 160-senttisen jäämiehen ruumiin lähes jokainen osa on tutkittu.

Nyt on käynyt ilmi, että Ötzin tarinaa ei vielä tunneta perinpohjaisesti.

Vuonna 2012 saksalaisen Saarlandin yliopiston tutkijat ottivat Ötzin ruumiista dna-näytteitä. Tuolloin analyysi viittasi siihen, että Ötzi kuului Euraasiasta Kaspianmeren ympäristöstä peräisin oleviin metsästäjäkeräilijöihin.

Sittemmin Ötzi on kuvattu tuuheatukkaisena ja vaaleaihoisena.

Tuoreen tutkimuksen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että vuonna 2012 otetut dna-näytteet olivat saastuneet nykyihmisen dna:sta, mikä johti virheellisiin tuloksiin.

Uusi tutkimus, jossa hyödynnetään uutta tekniikkaa, kyseenalaistaa aiemmat oletukset Ötzin ulkonäöstä ja perimästä.

Ötzin uusi ulkonäkö

Max Planck -instituutin ja Eurac Researchin tutkijoiden mukaan Ötzin perimästä tehdyt dna-analyysit osoittavat, että jäämiehellä oli todennäköisesti tumma iho ja hän oli kuollessaan kalju.

Ihopigmentin dna-markkerit paljastavat, että Ötzin ihossa oli paljon enemmän melaniinia kuin odotettiin.

Melaniini on aine, joka määrää hiusten, silmien ja ihon värin. Mitä enemmän melaniinia elimistö tuottaa, sitä tummempi väri on.

Lisäksi uusi tutkimus osoittaa, että Ötzillä oli perimässään kaljuuntumisgeeni. Jäämies olikin todennäköisesti kalju kuollessaan.

Aiemmissa tutkimuksissa todettiin virheellisesti, että jäämiehen tumma ihonväri johtui vuosituhansia kestäneestä altistumisesta pakkaselle, auringolle ja tuulelle.

© South Tyrol Museum of Archaeology

Tutkijoiden mukaan kaljuuntumisgeeni sopii kuvaan, kun otetaan huomioon jäämiehen tumma ihonväri ja puuttuvat hiukset.

”Olin yllättynyt, mutta kun ajattelin asiaa, se oli selitys sille, miksi muumio näyttää siltä, miltä se näyttää", sanoi Eurac Researchin muumiotutkija Albert Zink lehdistötiedotteessa.

Sukujuuret Turkissa

Tutkijoiden mukaan Ötzin perimän uusi dna-analyysi on myös hyvä syy kumota oletus jäämuumion kaukasialaisesta alkuperästä.

Uuden tutkimuksen mukaan suuri osa Ötzin geeniperimästä viittaa Anatolian niemimaalla eli nykyisen Turkin alueella eläneeseen maanviljelijäkansaan. Tuolta alueelta ihmiset siirtyivät myöhemmin nykyisen Itävallan ja Italian väliselle alueelle, missä kansa eli eristyksissä muista ihmisistä.

Tutkijat saivat myös selville, että Ötzillä oli kakkostyypin diabeteksen ja liikalihavuuteen liittyvän metabolisen oireyhtymän riskiin liittyviä geenejä.

Kaiken kaikkiaan uudet löydökset tarkoittavat sitä, että aiempi käsitys Ötzistä on ollut väärä.

Myös tämän artikkelin kuva Ötzistä pitää laatia uudelleen tuoreen tiedon valossa.