Kuolemattomat tappajat: Tuhkarokko on voitettu Euroopassa 62-prosenttisesti
Tuhkarokkoa esiintyy yhä silloin tällöin, vaikka rokote sitä vastaan on ollut olemassa jo yli 50 vuotta. Tieteen Kuvalehti selittää, miksi jotkin sairaudet – huolimatta siitä, että niitä vastaan on taisteltu vuosikausia – edelleenkin vaivaavat meitä.

1. Onko tuhkarokko voitettu?
Uusimpien Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastojenmukaan tuhkarokko on voitettu 33:ssa kaikkiaan 53:sta Euroopan maasta.
Muun muassa Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Alankomaista tuhkarokko on saatu eliminoitua kokonaan. Toisin sanoen näissä maissa ei kolmeen vuoteen ole esiintynyt pitkäaikaisia tuhkarokkotapausten sarjoja.
Silloin tällöin kuitenkin sairaaloihin ilmestyy potilaita, joilla on kaikkialla kehossaan punaisia laikkuja – kyseessä ovat usein matkalta palaavat aikuiset, joita ei ole lapsena rokotettu tuhkarokkoa vastaan.
Tämänkin vuoden aikana on useissa Euroopan maissa, esimerkiksi Romaniassa, Saksassa ja Puolassa, esiintynyt säännöllisesti tuhkarokkoa.
Myös Ranska, Italia, Ukraina ja Serbia ovat maita, joista tautia ei vielä ole saatu hävitettyä kokonaan. Niissäkin on viimeisten kolmen vuoden aikana esiintynyt pitkäaikaisia tuhkarokkoepidemioita.
2. Mikä tuhkarokko on?
Tuhkarokkovirus aiheuttaa korkean kuumeen ja yskän. Lisäksi se nostattaa runsaasti punaisia läiskiä kaikkialle vartaloon. Se voi aiheuttaa myös vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumeen, ripulin tai hengenvaarallisen aivotulehduksen.
Tuhkarokko eli morbilli johtuu paramyksoviruksesta. Virus leviää erittäin helposti kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse, kun sairastunut henkilö yskii.