Kuolemattomat tappajat: Tuhkarokko on voitettu Euroopassa 62-prosenttisesti

Tuhkarokkoa esiintyy yhä silloin tällöin, vaikka rokote sitä vastaan on ollut olemassa jo yli 50 vuotta. Tieteen Kuvalehti selittää, miksi jotkin sairaudet – huolimatta siitä, että niitä vastaan on taisteltu vuosikausia – edelleenkin vaivaavat meitä.

© Wikimedia Commons

1. Onko tuhkarokko voitettu?

Uusimpien Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastojenmukaan tuhkarokko on voitettu 33:ssa kaikkiaan 53:sta Euroopan maasta.

Muun muassa Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Alankomaista tuhkarokko on saatu eliminoitua kokonaan. Toisin sanoen näissä maissa ei kolmeen vuoteen ole esiintynyt pitkäaikaisia tuhkarokkotapausten sarjoja.

Silloin tällöin kuitenkin sairaaloihin ilmestyy potilaita, joilla on kaikkialla kehossaan punaisia laikkuja – kyseessä ovat usein matkalta palaavat aikuiset, joita ei ole lapsena rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Tämänkin vuoden aikana on useissa Euroopan maissa, esimerkiksi Romaniassa, Saksassa ja Puolassa, esiintynyt säännöllisesti tuhkarokkoa.

Myös Ranska, Italia, Ukraina ja Serbia ovat maita, joista tautia ei vielä ole saatu hävitettyä kokonaan. Niissäkin on viimeisten kolmen vuoden aikana esiintynyt pitkäaikaisia tuhkarokkoepidemioita.

2. Mikä tuhkarokko on?

Tuhkarokkovirus aiheuttaa korkean kuumeen ja yskän. Lisäksi se nostattaa runsaasti punaisia läiskiä kaikkialle vartaloon. Se voi aiheuttaa myös vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumeen, ripulin tai hengenvaarallisen aivotulehduksen.

Tuhkarokko eli morbilli johtuu paramyksoviruksesta. Virus leviää erittäin helposti kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse, kun sairastunut henkilö yskii.

Tuhkarokkovirus voi säilyä ilmassa tartuttamiskykyisenä jopa kaksi tuntia sen jälkeen, kun sairas henkilö on yskinyt tai aivastanut huoneessa.

© Wikimedia Commons

Muutama vuosi sitten yhdysvaltalaiset tutkijat selvittivät,että tuhkarokko tuhoaa sairastuneen immuunijärjestelmän jopa kolmeksi vuodeksi sairauden jälkeen.

Vaikka siis henkilö parantuisi tuhkarokosta, hänen riskinsä kuolla muihin sairauksiin on taudin jälkeisinä vuosina normaalia korkeampi.

3. Miten tuhkarokko voitetaan?

© UK Department for International Development // Wikimedia Commons

Maissa, joissa tuhkarokko on voitettu, voitto on saavutettu rokotusten ansiosta.

Tuhkarokkorokote sisältää heikennettyjä viruksia, jotka saavat ihmisen immuunijärjestelmän tuottamaan vasta-aineita ja muistisoluja tuhkarokon varalle.

Vasta-aineet taistelevat tuhkarokkovirusta vastaan ja muistisolut muistavat vihollisen.

Jos riittävän suuri määrä ihmisiä maassa ottaa rokotteen, saavutetaan niin kutsuttu laumasuoja, ja siten tuhkarokko ei enää saa jalansijaa väestössä.

Laumasuoja tarkoittaa sitä, että myös sellaiset henkilöt, jotka ovat niin sairaita tai heikkoja, että heitä ei voida rokottaa, ovat suojassa.

Siksi MFR-rokotteen vastustaminen ja lasten rokottamatta jättäminen voi tarkoittaa sitä, että laumasuoja ei enää toimi, ja maat, joissa tuhkarokko on jo voitettu, joutuvat jälleen kokemaan useita tautitapauksia.

Tuhkarokko on väistymässä

Tällä hetkellä suunta on kuitenkin oikea.

Rokotusten ansiosta tuhkarokkoon kuolleiden määrä maailmassa laski vuosina 2000–2015 kaikkiaan 79 prosenttia. Toisin sanoen 20,3 miljoonaa ihmistä pelastettiin.

Vuonna 2016 noin 85 prosenttia maailman lapsista rokotettiin tuhkarokkoa vastaan ensimmäisen elinvuotensa aikana. Vuonna 2000 rokotettuja oli vain 73 prosenttia.

Luvut ovat Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastoista.