Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mand kan ikke lukke bukserne, fordi han er blevet tykkere med alderen

Kun vanhenet, painosi nousee

Monet ihmiset lihovat iän myötä. Ruotsalaistutkijoiden mukaan siihen on tietty syy.

Shutterstock

Et muuta ruokavaliotasi, etkä myöskään liiku vähemmän kuin ennen. Silti huomaat, että iän myötä painosi vain nousee.

Karoliinisen instituutin tutkijat ovat havainneeet, että elimistössä rasvojen vaihtuvuus (lipid turnover) hidastuu iän myötä ja aiheuttaa sen, että ihminen lihoo helpommin.

Valkea rasva kasautuu

Elimistössä on kahdenlaista rasvakudosta – valkoista rasvaa ja ruskeaa rasvaa. Kumpaankin kudokseen kasautuu triglyseridejä, jotka koostuvat glyserolista ja siihen liittyneistä kolmesta rasvahaposta. Valkoisella ja ruskealla rasvalla on kuitenkin eri tehtävä elimistössä.

Valkoinen rasva varastoi energiaa, kun taas ruskea rasva kuluttaa sitä esimerkiksi siten, että elimistö käyttää ruskeaa rasvaa lämmöntuottamiseen silloin, kun palelemme.

Elimistö tarvitsee toimiakseen kumpaakin rasvaa, mutta niiden määrän pitää olla tasapainossa. Jos elimistöön kertyy liikaa valkoista rasvaa, siitä voi olla seurauksena lihominen ja terveysongelmat.

Elimistöllä on oma tapansa säännöstellä valkoisen rasvan määrää. Se tapahtuuu rasvojen vaihtoprosessissa (lipid turnover).

Kun rasvojen vaihto hidastuu, sillä on vaikutusta elimistön kykyyn polttaa ja poistaa rasvaa. Ja kun rasvan poltto pienenee, rasvasolut voivat kasvaa suuremmiksi ja aiheuttaa painonnousua.

Kun vanhenet, painosi nousee

Vasemmalla olevassa kuvassa näkyy ruskeita rasvasoluja ja oikealla valkoisia.

© Shutterstock

Paino nousi 20 prosenttia

Tutkimuksessa tarkasteltiin 54 miehen ja naisen rasvasoluja jopa 16 vuoden ajan. Koehenkilöiltä otettiin rasvakudosnäytteitä, joiden ikä määritettiin hiili-14-menetelmällä.

Radiohiilimenetelmällä voidaan määrittää orgaanisen aineen ikä sen sisältämän radiohiilen eli hiili-14:n määrän perusteella.

Tutkimustulokset osoittivat, että kaikilla koehenkilöillä rasva-aineiden vaihtuvuus hidastui iän myötä. Ne koehenkilöt, jotka eivät osanneet vähentää syömäänsä energiamäärää, lihoivat keskimäärin 20 prosenttia.

Miten vanhetessa voi laihtua?

Vaikka elimistön prosessit hidastuvat iän myötä, myös ikääntyvät ihmiset voivat pysytellä normaalipainossaan tai laihtua.

Siihen tarvitaan vain lisää liikuntaa ja vähemmän kaloreita.

Lue myös:

Elimistö

Uusi laihdutuslääke poistaa epäterveellistä rasvaa

2 minuuttia
Elimistö

Molekyyli polttaa rasvaa ilman sivuvaikutuksia

3 minuuttia
Vatsamakkarat
Elimistö

Neulalaastari sulattaa mahamakkarat

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota