Shutterstock
Mand kan ikke lukke bukserne, fordi han er blevet tykkere med alderen

Kun vanhenet, painosi nousee

Monet ihmiset lihovat iän myötä. Ruotsalaistutkijoiden mukaan siihen on tietty syy.

Et muuta ruokavaliotasi, etkä myöskään liiku vähemmän kuin ennen. Silti huomaat, että iän myötä painosi vain nousee.

Karoliinisen instituutin tutkijat ovat havainneeet, että elimistössä rasvojen vaihtuvuus (lipid turnover) hidastuu iän myötä ja aiheuttaa sen, että ihminen lihoo helpommin.

Valkea rasva kasautuu

Elimistössä on kahdenlaista rasvakudosta – valkoista rasvaa ja ruskeaa rasvaa. Kumpaankin kudokseen kasautuu triglyseridejä, jotka koostuvat glyserolista ja siihen liittyneistä kolmesta rasvahaposta. Valkoisella ja ruskealla rasvalla on kuitenkin eri tehtävä elimistössä.

Valkoinen rasva varastoi energiaa, kun taas ruskea rasva kuluttaa sitä esimerkiksi siten, että elimistö käyttää ruskeaa rasvaa lämmöntuottamiseen silloin, kun palelemme.

Elimistö tarvitsee toimiakseen kumpaakin rasvaa, mutta niiden määrän pitää olla tasapainossa. Jos elimistöön kertyy liikaa valkoista rasvaa, siitä voi olla seurauksena lihominen ja terveysongelmat.

Elimistöllä on oma tapansa säännöstellä valkoisen rasvan määrää. Se tapahtuuu rasvojen vaihtoprosessissa (lipid turnover).

Kun rasvojen vaihto hidastuu, sillä on vaikutusta elimistön kykyyn polttaa ja poistaa rasvaa. Ja kun rasvan poltto pienenee, rasvasolut voivat kasvaa suuremmiksi ja aiheuttaa painonnousua.

Kun vanhenet, painosi nousee

Vasemmalla olevassa kuvassa näkyy ruskeita rasvasoluja ja oikealla valkoisia.

© Shutterstock

Paino nousi 20 prosenttia

Tutkimuksessa tarkasteltiin 54 miehen ja naisen rasvasoluja jopa 16 vuoden ajan. Koehenkilöiltä otettiin rasvakudosnäytteitä, joiden ikä määritettiin hiili-14-menetelmällä.

Radiohiilimenetelmällä voidaan määrittää orgaanisen aineen ikä sen sisältämän radiohiilen eli hiili-14:n määrän perusteella.

Tutkimustulokset osoittivat, että kaikilla koehenkilöillä rasva-aineiden vaihtuvuus hidastui iän myötä. Ne koehenkilöt, jotka eivät osanneet vähentää syömäänsä energiamäärää, lihoivat keskimäärin 20 prosenttia.

Miten vanhetessa voi laihtua?

Vaikka elimistön prosessit hidastuvat iän myötä, myös ikääntyvät ihmiset voivat pysytellä normaalipainossaan tai laihtua.

Siihen tarvitaan vain lisää liikuntaa ja vähemmän kaloreita.