Mand kan ikke lukke bukserne, fordi han er blevet tykkere med alderen

Kun vanhenet, painosi nousee

Tutkijat ovat kummastelleet, miksi monet ihmiset lihovat iän myötä. Uudessa tutkimuksessa on nyt selvitetty, miksi ikääntyminen tuo usein mukanaan lisää kiloja.

Shutterstock

Et ole muuttanut ruokailutottumuksiasi ja liikut samaan tapaan kuin ennenkin. Silti tuntuu siltä, että vuosien myötä paino vain nousee.

Painonnousu ja ikääntyminen on jo pitkään ollut tunnettu ilmiö, mutta nyt näyttää siltä, että ruotsalaistutkimuksessa on löydetty syy siihen, miksi vuodet tuovat mukanaan kiloja.

Karoliinisen instituutin tutkijat ovat havainneeet, että elimistössä rasvojen vaihtuvuus (lipid turnover) hidastuu iän myötä ja aiheuttaa sen, että ihminen lihoo helpommin.

Valkea rasva kasautuu

Elimistössä on kahdenlaista rasvakudosta – valkoista rasvaa ja ruskeaa rasvaa. Kumpaankin kudokseen kasautuu triglyseridejä, jotka koostuvat glyserolista ja siihen liittyneistä kolmesta rasvahaposta. Valkoisella ja ruskealla rasvalla on kuitenkin eri tehtävä elimistössä.

Valkoinen rasva varastoi energiaa, kun taas ruskea rasva kuluttaa sitä esimerkiksi siten, että elimistö käyttää ruskeaa rasvaa lämmöntuottamiseen silloin, kun palelemme.

Elimistö tarvitsee toimiakseen kumpaakin rasvaa, mutta niiden määrän pitää olla tasapainossa. Jos elimistöön kertyy liikaa valkoista rasvaa, siitä voi olla seurauksena lihominen ja terveysongelmat.

Elimistöllä on oma tapansa säännöstellä valkoisen rasvan määrää. Se tapahtuuu rasvojen vaihtoprosessissa (lipid turnover).

Kun rasvojen vaihto hidastuu, sillä on vaikutusta elimistön kykyyn polttaa ja poistaa rasvaa. Ja kun rasvan poltto pienenee, rasvasolut voivat kasvaa suuremmiksi ja aiheuttaa painonnousua.

Paino nousi 20 prosenttia

Ruotsalaistutkimuksessa tarkasteltiin 54 miehen ja naisen rasvasoluja jopa 16 vuoden ajan. Keskimääräinen tutkimusaika oli 13 vuotta. Tutkimuksessa koehenkilöiltä otettiin rasvakudosnäytteitä. Sitten näytteiden ikä määritettiin radiohiilimenetelmällä.

Radiohiilimenetelmällä voidaan määrittää orgaanisen aineen ikä sen sisältämän radiohiilen eli hiili-14:n määrän perusteella.

Tutkimustulokset osoittivat, että kaikilla koehenkilöillä rasva-aineiden vaihtuvuus hidastui iän myötä. Ne koehenkilöt, jotka eivät osanneet vähentää syömäänsä energiamäärää, lihoivat keskimäärin 20 prosenttia.

Miten vanhetessa voi laihtua?

Vaikka elimistön prosessit hidastuvat iän myötä, myös ikääntyvät ihmiset voivat pysytellä normaalipainossaan tai laihtua.

Siihen tarvitaan vain lisää liikuntaa ja vähemmän kaloreita.

Lue myös:

Cross section of intestines
Elimistö

Suolisto: Mikä on sinun suolistotyyppisi?

2 minuuttia
Psykologia

Ympäristö, geenit ja hormonit tekevät temperamentin

0 minuuttia
Dead body
Aivot

Kuolema: Kuolleen ajatukset lentävät

0 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!