Shutterstock

Kummassa on enemmän bakteereja – koiran turkissa vai miehen parrassa?

Koirat kieriskelevät maassa ja haisevat märkinä. Kuinka likainen niiden turkki on oikeastaan verrattuna miesten täyspartaan?

Täysparrassa elää enemmän haittabakteereja kuin koiran turkissa. Tähän tulokseen tultiin vertailussa, joka tehtiin Hirslanden Klinik St. Anna -sairaalassa Sveitsissä.

Sairaalassa tutkitaan samalla magneettikuvauslaitteella ihmisiä ja eläimiä. Vertailun tavoitteena oli selvittää, olisiko käytäntöä syytä muuttaa.

Yllättäen koirien turkki oli puhtaampi kuin miesten parta.

39 prosentissa tapauksista täysparta on epäterveellinen

Tutkimukseen osallistui 18 parrakasta miestä, joilla oli ikää 18–76 vuotta, ja 30 koiraa, jotka edustivat 16:ta eri rotua. Koirilta tutkittiin niskaturkkia, koska kaulan takaosa on monesti niiden likaisimpia alueita.

Näytteistä määritettiin kokonaismäärän lisäksi bakteerien laatu.

Tulos oli yksiselitteinen, sillä seitsemällä miehellä oli parrassaan bakteereja, jotka voivat olla terveydelle haitallisia. Sen sijaan vain neljällä koiralla oli turkissaan mahdollisesti vaarallisia bakteereja.

Paljon bakteereja

Kaikilta 18 mieheltä ja 23 koiralta löydettiin runsaasti karvojen lomassa eläviä bakteereja. Seitsemän koiran turkissa niitä oli melko vähän.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Puhtaus

Eläinten ja ihmisten yhteisessä magneettikuvauslaitteessa oli vähemmän bakteereja kuin skannerissa, jolla kuvataan vain ihmisiä – ilmeisesti tehokkaamman puhdistuksen ansiosta.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Haittabakteerit

Seitsemässä tapauksessa 18:sta täysparrassa oli myös taudinaiheuttajabakteereja. 30 koirasta vain neljällä tilanne oli sama.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Sairastumisriski

Kahdella miehellä ja yhdellä koiralla oli karvoituksessaan Staphylococcus aureus -bakteereja, jotka voivat aiheuttaa vaarallisen tulehduksen päästessään verenkiertoon.

Shutterstock & Lotte Fredslund