Kuinka nopeasti nielty rakennuspalikka tulee ulos?

Kolmivuotias lapseni panee mielellään LEGO-palikan suuhunsa ja joskus nielaisee sen. Kauanko vierasesine voi viipyä kehossa?

© Shutterstock

Lapsista on kiva työntää kaikenlaista suuhunsa. Etenkin silloin, kun heillä on ikää puolesta vuodesta kolmeen vuoteen, he tutkivat esineitä mielellään suullaan.

Lapset voivat kuitenkin nielaista jotain vahingossa. Kun mahaan menee muuta kuin syötävää ja juotavaa, puhutaan elimistöön joutuneesta vierasesineestä. Se voi olla vaikkapa LEGO-palikka. Ja tietysti tällainen tapaus huolestuttaa vanhempia.

Australialais-brittiläinen tutkimusryhmä otti selvää siitä, kuinka nopeasti rakennuspalikka poistuu kehosta.

Pää poistui ulosteen mukana

Kuusi lastenlääkäriä nielaisi vapaaehtoisesti LEGO-pienoishahmon pään. Se edusti hyvin niitä esineitä, joita lapset usein nielevät.

Koehenkilöt tutkivat jokaisella vessakäynnillä, sisälsikö uloste vierasesineen. Näin selvisi, kuinka pitkän ajan kuluttua se tuli ulos.

Tulosten mukaan muovinen pää viipyi kehossa keskimäärin 41 tuntia 2 minuuttia. Lyhin poistumisaika oli 27 tuntia 20 minuuttia ja pisin 72 tuntia 58 minuuttia.

Yksi lastenlääkäri ei löytänyt koskaan päätä ulosteestaan. Tutkijoiden mukaan se tuskin oli jäänyt matkalle. Todennäköisempi selitys oli se, että ulosteita ei ollut tutkittu riittävän huolellisesti.

Vaikka kaikki kokeeseen osallistuneet olivat aikuisia, tulokset paljastavat, kuinka nopeasti vierasesine voi liikkua lasten lyhyemmän ruoansulatuskanavan läpi.

41 tuntia 2 minuuttia viipyi nielty LEGO-palikka keskimäärin aikuisten koehenkilöiden kehossa.