Shutterstock
Verisoluja

Kohonneen verenpaineen syy selville 10 minuutissa

Kohonnut verenpaine on yksi yleisimmistä ennenaikaisen kuoleman aiheuttajista. Uusi tutkimusmenetelmä auttaa löytämään sen syyn.

Kohonnut verenpaine lisää sydän-, aivo- ja munuaissairauksien riskiä ja se on yksi yleisimmistä kuolinsyistä.

Yli miljardilla ihmisellä maailmassa on liian korkea verenpaine. Kun paine verisuonissa kasvaa, sydän ja verenkiertoelimistö rasittuvat. Tämä on tiedetty jo pitkään. Ongelmana on ollut löytää kohonneen verenpaineen syy.

Nyt brittiläinen tutkijaryhmä on kehittänyt keinon, jolla yleinen kohonneen verenpaineen taustatekijä voidaan tunnistaa 10 minuutissa. Ryhmän tutkimus on julkaistu arvostetussa Nature Medicine -tiedelehdessä.

Syntipukkina hormoni

Tutkimuksen mukaan pääsyyllinen kohonneeseen verenpaineeseen on pieni rasvapitoinen hormoni nimeltä aldosteroni, jota erittyy lisämunuaisten kuoressa. Aldosteroni säätelee elimistön suola- ja nestetasapainoa. Sen liikatuotanto voi aiheuttaa verenpaineen nousua. Tutkimuksessa seurattiin 128:aa koehenkilöä, joiden verenpaineen kohoamisen syynä oli juuri aldosteronin liikaeritys.

Aldosteronin liikaeritys voi johtua pienistä, sisänsä hyvänlaatuisista rasvanystyröistä lisämunuaisissa. Tutkimuksen mukaan ne ovat kohonneen verenpaineen syy 5 prosentissa tapauksissa.

Helppo poistaa, vaikea löytää

Lisämunuaisten nystyrä on helppo poistaa pienellä kirurgisella toimenpiteellä. Ongelma on se, että kyhmyjen havaitseminen on vaikeaa.

”Tähän asti 99 prosenttia tapauksista jää diagnosoimatta, koska tutkimus on hankala”, toteaa tutkimusryhmän jäsen Lontoon yliopiston professori Morris Brown lehdistötiedotteessa.

Juuri lisämunuaisen kyhmyjen havaitsemiseen brittitutkijat ovat löytäneen uuden menetelmän.

© Claus Lunau

Näin sydän toimii

Toista varjoainetta etsitään

Kun lisämunuaiset tuottavat liikaa aldosteronia, lisämunuaiskuoren rasvanystyröihin kertyy metomidaatti-nimistä ainetta. Metomidaattia voidaan käyttää kyhmyjen paljastamiseen. Kun potilaalle annetaan radioaktiivisella varjoaineella käsiteltyjä metomidaatteja, nämä kulkeutuvat lisämunuaisten kyhmyihin ja tekevät ne näkyviksi tietokonetomografian kuvissa.

Tietokonekuvannuksen ja virtsakokeen yhdistelmällä voitiin seuloa ne potilaat, joiden verenpainetauti voitiin hoitaa poistamalla aldosteronin tuotantoa kiihdyttävät nystyrät lisämunuaisista. Aiemmin nystyröiden etsimiseen on käytetty katetrointia.

Uuteen menetelmään liittyy kuitenkin ongelma, joka pitää ratkaista, ennen kuin tekniikka voidaan ottaa yleiseen käyttöön. Käytetyn radioaktiivisen varjoaineen puoliintumisaika on 20 minuuttia, mikä tarkoittaa sitä, että tutkimus on tehtävä hyvin nopeasti.

Tutkijoiden tavoitteena on löytää varjoaine, jonka puoliintumisaika olisi kaksi tuntia. Jos se onnistuu, tutkimusmenetelmää voidaan käyttää nykyistä useammissa sairaaloissa.