Koehenkilöiden piti rangaista oppilaitaan
Laboratoriossa heitä oli vastassa valkoiseen laboratoriotakkiin pukeutunut tutkija ja toinen henkilö, joka esiteltiin yhdeksi koehenkilöistä mutta joka oikeasti oli tutkimusapulainen.
Koehenkilöille uskoteltiin, että heidät jaettiin arvalla ”oppilaiksi” ja ”opettajiksi”. Todellisuudessa kaikki ”oppilaat” olivat tutkimusapulaisia ja koehenkilöistä tehtiin ”opettajia”.
Opettajan piti antaa sähköisku aina, kun oppilas vastasi väärin opettajan esittämään kysymykseen. Opettaja määrättiin lisäämään sähköiskun voimakkuutta kysymys kysymykseltä.
Oppilaat huusivat kivusta ja valittivat tuskiaan
Opettaja ja oppilas olivat eri huoneissa, mutta opettaja kuuli oppilaan äänen, kun tämä sai sähköiskun. Kun volttimäärä kasvoi suureksi, oppilas huusi tuskasta ja pyysi lopettamaan kokeen ja lopulta vaikeni kuin tajuntansa menettäneenä. Todellisuudessa laite ei antanut sähköiskuja ja tuskanhuudot tulivat nauhalta.
Jos opettaja halusi lopettaa, tutkimusjohtaja korosti kokeen tärkeyttä ja kehotti häntä jatkamaan. Jos opettaja silti kieltäytyi, koe keskeytettiin.
Muuten koetta jatkettiin 450 voltin iskuun saakka, vaikka se olisi ollut hengenvaarallinen.
65 prosenttia antoi tappavan iskun
Kaikki koehenkilöt jatkoivat 300 volttiin asti, ja 65 prosenttia oli valmis antamaan jopa tappavan 450 voltin iskun.
Milgramin koe herätti kiivasta keskustelua tottelevaisuudesta, auktoriteeteista ja yksilön vastuusta. Koe tehtiin samaan aikaan kuin Israelissa oli meneillään oikeudenkäynti SS-johtaja Adolf Eichmannia vastaan.
Yli kuuden miljoonan ihmisen kansanmurhan organisointia johtanut Eichmann perusteli toimintaansa sillä, että hän oli vain totellut määräyksiä.