Getty Images/All Over Press

Koehenkilöistä tuli tappajia

TIETEEN ARKISTOISTA: Psykologi Stanley Milgramin koe näytti, miten helposti auktoriteettiusko sokaisee kenet tahansa.

Miten pitkälle ihminen on valmis menemään totellakseen määräyksiä?

Yhdysvaltalainen sosiaalipsykologi Stanley Milgram etsi vastausta ihmiskokeilla, jotka hän toteutti Yalen yliopistossa vuonna 1961. Kokeiden tulokset olivat karmivia.

Milgramin koesarja tehtiin 40:llä lehti-ilmoituksen perusteella ilmoittautuneella vapaaehtoisella. Koehenkilöt luulivat osallistuvansa muistia ja oppimista mittaavaan tutkimukseen.

VIDEO – Katso, miten koehenkilö painoi nappia tuskanhuudoista huolimatta:

Koehenkilöiden piti rangaista oppilaitaan

Laboratoriossa heitä oli vastassa valkoiseen laboratoriotakkiin pukeutunut tutkija ja toinen henkilö, joka esiteltiin yhdeksi koehenkilöistä mutta joka oikeasti oli tutkimusapulainen.

Koehenkilöille uskoteltiin, että heidät jaettiin arvalla ”oppilaiksi” ja ”opettajiksi”. Todellisuudessa kaikki ”oppilaat” olivat tutkimusapulaisia ja koehenkilöistä tehtiin ”opettajia”.

Oppilaat sidottiin kiinni tuoleihin ja heidän päähänsä kiinnitettiin elektrodeja, joilla opettajat voivat antaa heille sähköiskuja. Heikoin isku oli 15 volttia ja voimakkain 450 volttia. Sähköiskut annettiin painikkeilla, joihin oli merkitty volttimäärän vaikutus muun muassa teksteillä ”heikko” ja ”vaarallinen”.

Opettajan piti antaa sähköisku aina, kun oppilas vastasi väärin opettajan esittämään kysymykseen. Opettaja määrättiin lisäämään sähköiskun voimakkuutta kysymys kysymykseltä.

Oppilaat huusivat kivusta ja valittivat tuskiaan

Opettaja ja oppilas olivat eri huoneissa, mutta opettaja kuuli oppilaan äänen, kun tämä sai sähköiskun. Kun volttimäärä kasvoi suureksi, oppilas huusi tuskasta ja pyysi lopettamaan kokeen ja lopulta vaikeni kuin tajuntansa menettäneenä. Todellisuudessa laite ei antanut sähköiskuja ja tuskanhuudot tulivat nauhalta.

Professori Milgram sai kaikki koehenkilönsä rankaisemaan oppilaitaan. Yli puolet antoi rangaistukseksi jopa 450 voltin eli tappavan sähköiskun.

© Getty Images/All Over Press

Jos opettaja halusi lopettaa, tutkimusjohtaja korosti kokeen tärkeyttä ja kehotti häntä jatkamaan. Jos opettaja silti kieltäytyi, koe keskeytettiin.

Muuten koetta jatkettiin 450 voltin iskuun saakka, vaikka se olisi ollut hengenvaarallinen.

65 prosenttia antoi tappavan iskun

Kaikki koehenkilöt jatkoivat 300 volttiin asti, ja 65 prosenttia oli valmis antamaan jopa tappavan 450 voltin iskun.

Milgramin koe herätti kiivasta keskustelua tottelevaisuudesta, auktoriteeteista ja yksilön vastuusta. Koe tehtiin samaan aikaan kuin Israelissa oli meneillään oikeudenkäynti SS-johtaja Adolf Eichmannia vastaan.

Yli kuuden miljoonan ihmisen kansanmurhan organisointia johtanut Eichmann perusteli toimintaansa sillä, että hän oli vain totellut määräyksiä.