Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kirkaste huijaa silmää

Pesuaineiden tuoteselosteessa mainitaan usein optiset kirkasteet. Mitä ne ovat?

Shutterstock

Optinen kirkaste on loisteaine, joka saa tekstiilin tai paperin näyttämään valkoisemmalta kuin se todellisuudessa on. Tekstiileiden pesuaineissa käytettyjen loisteaineiden molekyylien elektronit pystyvät muuntamaan Auringon näkymättömän ultraviolettisäteilyn näkyväksi valkoiseksi valoksi, jolla on lyhyt aallonpituus. Tällöin alun perin valkoisen vaatteen käytössä kellastunut sävy peittyy. Myös värilliset vaatteet näyttävät kirkkaammilta. Erilaisia loisteaineita käytetään myös muun muassa television kuvaputkissa, elektronimikroskoopeissa, liikennemerkeissä, julisteissa, loistelampuissa, kellon osoittimissa ja numeroissa.

Lue myös:

Ihminen

Tutkijat: Uusi lääke nollaa jetlagin

9 minuuttia
Eksoplaneetat

Avaruudesta löytyi Maan ja Auringon kopio

3 minuuttia
Muisti

Treenaa aivojasi: Muisti

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota