Kevytkin elintarvike antaa energiaa

Pitääkö paikkansa, että tuore kurkku sisältää vähemmän energiaa kuin mitä elimistöltä kuluu sen sulattamiseen?

kurkku, syödä, hoikka
© Shutterstock

Kertomukset elintarvikkeista, joita voi syödä määrättömästi lihomatta, ovat yleisiä mutta perättömiä.

Nämä nykytarinat perustuvat usein juuri väittämään, että tällaisten ruoka-aineiden energiasisältö on pienempi kuin se energiamäärä, jonka ruuansulatuselimistö tarvitsee niiden käsittelyyn. Esimerkkeinä mainitaan tavallisesti kurkku ja lehti- eli varsiselleri.

Monien kasvisten energiatiheys eli kilojoule- tai -kalorimäärä painoyksikköä kohti on pieni. 100 grammasta kurkkua saa 40 kilojoulea (10 kilokaloria). Vaikka kurkku ei sisällä energiaa kuin nimeksi, se on yhtä kaikki energianlähde.

Raakaravinto ei vaadi ruoansulatusjärjestelmältä ylimääräisiä panoksia, vaikka se työllistääkin sitä enemmän kuin kypsennetty tai vähäkuituinen ja siten nopeasti sulava ruoka.

Ruoansulatuksen tehtävänä on vain – entsyymien avulla pilkkomalla – irrottaa ruoasta ravintoaineet. Oletus kurkun kaltaisen kevyen elintarvikkeen ”negatiivisesta energiasisällöstä” voi perustua kokemukseen, että se lisää kylläisyyden tunnetta ja työllistää suolistoa.

Tunnetustihan etenkin karkeat liukenemattomat kuidut, kuten kasvien selluloosa ja ligniini, saavat vatsan toimimaan. Tämä muokkaustyö ei silti lisää energiankulutusta.