Keinolihas pitää sydämen lyönnissä
Heikkokin sydän jaksaa lyödä, kun pullistuva keinolihas pitää pumppausliikkeen käynnissä puristelemalla sydämen kammiota.

Keinolihaksella toimivaa apupumppua on testattu sian sydämellä.
Yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet pehmytrobotiksi nimetyn keinolihaksen sydämen tueksi.
Se voi tulevaisuudessa auttaa niitä sydämen vajaatoiminnasta kärsiviä, joilla sydämen kammio ei supistu kylliksi pumppausliikkeen ylläpitämiseksi.
Nykyisin heikosti pumppaavaa sydäntä tuetaan isolla apupumpulla, jonka putket ja letkut viedään sydänlihaksen läpi.
Potilaiden pitää myös syödä verta ohentavia lääkkeitä, jotta veri ei tee tukoksia putkiin.
Uusi keinolihas on kiinni kaaressa, joka asennetaan sydämen ympärille. Siksi sen paikoilleen vienti ei vaadi erityisen laajaa leikkausta eikä potilas tarvitse verenohennuslääkitystä.
Keinolihas asetetaan heikentynyttä sydämen kammiota vasten. Kaaresta lähtee pieni metalliputki sydänlihaksen läpi kammioiden väliseen seinämään.
Kun keinolihas puristaa sydäntä, väliseinä ja kammion ulkoseinä painuvat toisiaan kohti ja veri puristuu ulos kammiosta.
Anturit varmistavat, että puristusliikkeen rytmi ja voimakkuus vastaavat terveen kammion pumppausliikettä.
Kun terve sydän pumppaa verta, kammioiden väliseinä pullistuu ja auttaa täten kammiota puristamaan verta ulos. Siksi on tärkeää, että keinolihaksen vaikutus ulottuu myös väliseinään.
Toistaiseksi keinolihasta on testattu neljällä vajaatoimintaisella sian sydämellä. Ennen kuin laitetta voidaan kokeilla ihmissydämeen, tarvitaan vielä paljon lisätutkimusta.