Katso kuva: 1 000 vuotta vanhalla muumiolla on hiuspehko

Arkeologit tekivät hämmästyttävän löydön, kun he kaivoivat Perussa rutikuivaa maata varakkaiden asuma-alueella.

Mumie

Ishma-kansa hallitsi nykyisen Perun keskiosien rannikkoa, ja sen uskotaan rakentaneen alueelle jopa 16 erilaista pyramidia.

© Cris Bouroncle / AFP via Getty Images

Arkeologit tekivät yllättävän löydön, kun he kaivoivat maata Perun vilkkaassa pääkaupungissa, Limassa. He törmäsivät 1 000 vuotta vanhaan muumioon, jolla oli yhä runsaasti hyvin säilyneitä pitkiä hiuksia.

Muumio löytyi Miraflores-nimiseltä varakkaiden asuma-alueelta, joka sijaitsee kaupungin keskustan eteläpuolella Tyynenmeren rannikolla.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että vainaja edusti Ishman eli Ichman kulttuuria, joka kehittyi nykyisen Liman eteläosassa ennen inkojen valtakunnan muodostumista.

Tukan lisäksi tutkijoita ällistytti hautaustapa. Se oli heidän mukaan erilainen kuin alueella yleensä.

Ruumista reunusti kaksi keraamista ruukkua, ja useat metalliesineet oli kääritty kankaaseen. Vainajan jalat oli pantu ristiin. Tätä hautausasentoa pidetään ominaisena Ishman kulttuurille.

Arkeologit kiinnittivät huomiota myös muumion leukaan. Se oli säilynyt melkein ehjänä, vaikka eteläamerikkalaisvainaja oli ollut 1 000 vuotta kuivassa maassa.

Muinaisten kansojen aarrearkku

Muumioidun henkilön sukupuolesta ei ole vielä varmaa tietoa. Muumio oli haudattu nimellä Huaca Pucllana tunnetun savipyramidin yhteydessä olevaan seremonialliseen hautaan.

Tutkijat uskovat, että pyramidin rakensi noin vuonna 500 niin sanottu Liman kulttuuri, jonka edustajat kuuluivat Perua ennen inkavaltakuntaa hallinneisiin kansoihin.

Vuoden 700 tienoilla seudun otti haltuunsa melko huonosti tunnettu Warin kulttuuri. Ishman kulttuuri alkoi ilmeisesti käyttää paikkaa hautausmaana noin 300 vuotta myöhemmin.

Perun keskiosien rannikolla asui siis useita eri kansoja. Limassa on peräti nelisen sataa arkeologista tutkimuskohdetta, joista löydetään joskus myös muumioita.