Shutterstock
Kyljellään nukkuminen

Kannattaako nukkua oikealla vai vasemmalla kyljellä?

Vaikuttaako painovoima elimiin eri tavoin eri kyljellä nukuttaessa?

Vaikka ei ole olemassa yksiselitteistä tutkimusta siitä, kummallako kyljellä kannattaa nukkua, melko moni seikka puoltaa vasemmalla kyljellä nukkumista.

Esimerkiksi paksusuoli alkaa kehon oikealta puolelta, minkä jälkeen se kaartaa vasemmalle puolelle. Jos nukut vasemmalla kyljelläsi, painovoima voi edistää ruoansulatusta.

Lisäksi sydämen toiminta – ainakin teoriassa – helpottuu hieman. Aortta erkanee sydämestä vasemmalle ja sydän pumppaa siitä verta alaspäin, kun nukut vasemmalla kyljelläsi.

Kylkiasennossa aivot puhdistuvat

Vuonna 2017 tutkittiin 664 koehenkilön nukkumisasento. Henkilöt viettivät keskimäärin 54,1 prosenttia nukkuma-ajasta kyljellään, mikä näyttää olevan terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin selällään tai kyljellään nukkuminen.

Hiirikokeissa on havaittu, että kylkiasento edistää aivo-selkäydinnesteen kiertoa ja auttaa puhdistamaan aivot tehokkaasti kuona-aineista.

Mahallaan tai selällään nukkuminen ei kannata

Selällään nukkuminen
© Shutterstock

Selällään nukuttaessa hengitys vaikeutuu

Nukumme 37,5 prosenttia ajasta selällämme. Asento on hyvä niskalle ja selkärangalle, mutta se voi pahentaa kuorsaamista ja uniapneaa, jossa hengitys katkeaa 20–30 sekunniksi.

Mahallaan nukkuminen
© Shutterstock

Maha-asento rasittaa niskaa

Nukumme vain 7,3 prosenttia ajasta mahallamme. Asento on selälle hyvä, jos lantion alle laitetaan tyyny, mutta usein pään kääntely aiheuttaa niskakipuja.