Shutterstock

Kaksi pientä puunpalaa tärkeässä roolissa Charlesin kruunajaisissa

Brittimonarkki sai kruunajaistensa alla lahjan, jolla on aivan erityinen merkitys.

Miljoonien silmäparien odotetaan seuraavan Britannian kuninkaan Charles III:n kruunajaisia, jotka pidetään tulevana lauantaina Lontoossa.

Kruunupää matkaa vaunukyydillä kameroiden ja yleisön edessä Buckinghamin palatsista Westminster Abbeyyn, jonne kutsuvieraat ympäri maailmaa ovat kokoontuneet seuraamaan uuden kuninkaan kruunajaisia.

Lontoon kaduilla brittimonarkilla on mukanaan eräs hyvin erityinen lahja: kaksi pientä puunkappaletta, joiden sanotaan olevan peräisin rististä, johon Jeesus ristiinnaulittiin yli 2 000 vuotta sitten.

Charlesin paavi Franciscukselta saamista pienistä puunsälöistä toinen on pituudeltaan yhden senttimetrin ja toinen vain viisi millimetriä.

Puunkappaleet on kiinnitetty suureen kierrätetystä hopeasta ja puusta sekä walesilaisesta liuskekivestä tehtyyn ristiin, jota kannetaan kruunajaiskulkueen kärjessä.

Merkittävä lahja, vaikkei aitoudesta ole takeita

Ristin, johon Jeesus väitetysti ristiinnaulittiin ja josta puunkappaleet ovat peräisin, löysi perimätiedon mukaan kristitty keisarinna pyhä Helena, keisari Konstantinus Suuren äiti.

Kuningas Charlesin kruunajaiskulkueen kärjessä kannetaan sauvaa, jonka päässä olevaan ristiin on upotettu kaksi pientä puutikkua, joiden sanotaan olevan peräisin rististä, johon Jeesus ristiinnaulittiin. Charles lahjoitti sauvan Walesin kirkolle vuonna 2020.

© Dave Custance / The Church in Wales

Tarinan mukaan Helena löysi Pyhän ristin pyhiinvaellusmatkalla Jerusalemiin vuonna 320.

Oslon yliopiston historioitsijan Kristin B. Aavitslandin mukaan on kuitenkin epävarmaa, ovatko puunkappaleet todella peräisin Pyhästä rististä.

”Kappaleiden alkuperää ei voida varmuudella tietää”, hän toteaa forskning.no-sivustolla.

Aavitslad sanoo, että olipa risti aito tai ei, sen merkitys on joka tapauksessa ollut valtava.

Siksi se, että paavi Franciscus lähetti ristin jäänteitä brittimonarkille, on huomiota herättävä ele. Historioitsijan mukaan se kertoo, että kuninkaan valta on Jumalan silmissä laillista.

Maailmalla moni kirkko väittää, että niillä on hallussaan osia Pyhästä rististä. Yksi niistä on Waterfordin katedraali Irlannissa.

Oxfordin yliopiston professori Tom Higham tutki katedraalissa säilytettävän puunkappaleen ikää radiohiiliajoituksen avulla vuonna 2016 ja päätteli, että se oli todellisuudessa yli tuhat vuotta Jeesusta nuorempi – eli se ei voinut olla peräisin rististä, johon Jeesus naulittiin.