Shutterstock
Aldring alder

Kaksi ainetta voi ehkä hidastaa elimistön rappeutumista

Norjalais-ruotsalainen tutkimus antaa toivoa pidemmästä ja terveellisemmästä elämästä. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että sydän- ja verisuonitauteja ja elimistön yleistä iän tuomaa rappeutumista voidaan hidastaa kahdella aineella.

Useimmat meistä varmasti haluaisivat elää pitkään terveenä. Tuoreen tutkimuksen mukaan ikääntymisen merkkejä voi ehkä viivästyttää. Norjalais-ruotsalainen tutkijaryhmän tulokset viittaavat siihen, että elimistön rappeutumisesta ja ajankohtaa, jossa sydän- ja verisuonitaudit yleensä alkavat vaivata, on mahdollista lykätä kahdella lisäravinteella.

Nutrients-tiedelehdessäjulkaistuun tutkimukseen osallistui 443 vapaaehtoista, joiden keski-ikä oli 77 vuotta. Niillä koehenkilöillä, jotka saivat päivittäin seleeniä ja ubikinonia eli koentsymi Q10:tä lisäravinteina, oli pidemmät telomeerit kuin niillä, jotka saivat lumetabletteja. Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että telomeerien lyhentyminen on yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin, jotka ovat tyypillisiä iän myötä yleistyviä vaivoja. Näyttää siis siltä, että lisäravinteilla voi vaikuttaa ikääntymiseen.

Edessä ehkä terveempi vanhuus

Telomeerit ovat kromosomien eli dna:n osien päissä olevia suojaavia rakenteita. Ne pitävät kromosomit ehjinä vähän samaan tapaan kuin kengännauhan päissä olevat muoviset tai metalliset holkiot suojaavat nauhaa rispaantumiselta.

Aina kun solu jakautuu, dna:n telomeerit lyhenevät hieman. Kun telomeeri on kulunut loppuun, kromosomi on paljaana ja alkaa hajota ja solu kuolee. Periaatteessa siis telomeerin pituus määrää, miten kauan solu elää. Norjalais-ruotsalaisen tutkimuksen valossa näyttää siis siltä, että telomeerien kestävyyttä voi parantaa antamalla elimistölle kylliksi seleeniä ja ubikinonia.

Tutkimuksessa mitattiin telomeerien pituutta leukosyyteissä. Ne ovat valkosoluja, jotka osallistuvat muun muassa erilaisten tulehdusten torjuntaan. Leukosyyttien telemeerien pituus ovat yleinen elimistön rappeutumisen mittari, sillä se heijastaa melko tarkasti muiden elimistön solujen telomeerien kulumista.

Solu tarvitsee ubikinonia energiantuotantoon

”Mittauksiemme mukaan seleenin ja koentsyymi Q10:n puute
altistaa ikääntymisen merkkien aikaistumiselle. Ikääntymisprosessia
voidaan hidastaa ottamalla näitä aineita lisäravinteina”,
sanoo tutkimusjohtaja Urban Alehagen, joka toimii
kardiologian professorina Linköpingin yliopistossa Ruotsissa.