Negatiivisten tunteiden käsittelyssä vaikeuksia
Seuraavan kerran, kun saat aiheetta syyt päällesi toisen tekemästä virheestä eikä virheen tekijä ole asiasta tietääkseenkään, yritä katsoa tilannetta eri näkökulmasta.
Muiden syyttelyssä on nimittäin kyse suojamekanismista, jota henkilö käyttää, koska kokee negatiivisten tunteiden, kuten syyllisyyden ja häpeän, käsittelyn hyvin vaikeaksi.
Tiedostamaton henkinen puolustusmekanismi
Personality and Individual Differences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että kyse on psykologisesta ilmiöstä nimeltä projektio eli heijastaminen.
Se on tiedostamaton psykologinen puolustusmekanismi, jota käyttämällä ihminen yrittää suojella itseään psyykkiseltä kivulta.
Ihmiset, joilla on vaikeuksia käsitellä kielteisiä tunteita, kuten syyllisyyttä ja häpeää, ovat taipuvaisia käyttämään projektiota niin, että he yksinkertaisesti vierittävät syyn jonkun muun harteille.
Taipumus havaittiin kokeissa
Trierin yliopiston ja Münchenin teknillisen yliopiston tutkijoiden tekemissä kokeissa tutkittiin tarkemmin, millaisilla eri tavoilla ihmiset toimivat erilaisissa tilanteissa. Tutkijat havaitsivat, että ne, joilla oli vaikeuksia omien tunteiden säätelyssä, olivat taipuvaisia syyttämään muita omista virheistään.
Koehenkilöitä pyydettiin valitsemaan houkuttelevien ja vähemmän houkuttelevien toimintojen ja vaihtoehtojen väliltä. Sen jälkeen tutkijat arvioivat, missä määrin koehenkilöt syyttivät muita omista huonoista valinnoistaan.
Tutkijat havaitsivat, että koehenkilöt, joilla ei ollut vaikeuksia myönteisten tai kielteisten tunteiden säätelyssä, eivät myöskään olleet taipuvaisia hyödyntämään projektiota eli vierittämään syytä muiden niskoille.