Shutterstock
Solbadning turister

Ilmaston lämpeneminen uhkaa lisätä ihosyöpää

Ilmaston lämmetessä vietetään enemmän aikaa ulkona ja saadaan siksi runsaammin syövälle altistavaa ultraviolettisäteilyä.

Pohjolan kesien ennustetaan lämpenevän maapallon keskilämpötilan noususta seuraavan ilmastonmuutoksen edetessä. Yhtenä mahdollisena terveysvaikutuksena on tuotu esiin ihosyövän yleistyminen. Varoituksen sanan lausuivat brittilääkärit sen jälkeen, kun Britanniassa mitattiin heinäkuussa kaikkien aikojen lämpöennätys: 40,2 astetta.

Saarivaltion tilastot osoittavat myös toisenlaista nousua: ihosyövästä johtuvien kuolemantapausten määrä on kasvussa. Brittimiesten keskuudessa ihosyöpä on nykyään kolme kertaa niin yleinen kuolemansyy kuin 1970-luvulla. Ja sama kehityssuunta on havaittavissa brittinaisten sairastumisessa hengenvaaralliseen ihosyöpään. Asiantuntija-arvioiden mukaan selitys löytyy aurinkolomista: britit tekevät paljon etelänmatkoja, eivätkä he aina suojaudu rannalla ja retkillä riittävästi haitalliselta ultraviolettisäteilyltä.

Kun matkailija polttaa ihonsa, hänen ihosyöpäriskinsä suurenee suoraviivaisesti. Se, millä tavalla ilmastonmuutos lisää ihosyöpiä, on mutkikkaampi juttu.

Riskialtis aika pitenee

Englantilaisen Bristolin yliopiston ilmastontutkija, professori Dann Mitchell ennustaa, että ilmaston lämpeminen johtaa pohjoisilla leveysasteilla ihosyövän yleistymiseen.

”Ilmastonmuutoksen selvimpiä merkkejä on lämpötilojen nouseminen, eikä vain kesäisin vaan ympäri vuoden”, toteaa Mitchell brittilehti The Guardianille. ”Säiden lämpeneminen muuttaa myös ihmisten käyttäytymistä, ja Britanniassa on tapana viettää aikaa ulkona, kun on lämmintä. Siksi ihmiset saavat enemmän auringonvaloa ympäri vuoden. Etenkin altistuminen auringon ultraviolettisäteilylle voi aiheuttaa ihosyöpää”, selittää Mitchell.

Auringonpaiste on petollista

Britannian syöväntutkimuskeskusta johtavan Michelle Mitchellin mukaan ihosyövän riski kolminkertaistuu jo silloin, kun henkilö polttaa ihonsa kerran kahdessa vuodessa.

Kun nautitaan ulkona lämpimistä säistä ja aurinkoisista päivistä, ei välttämättä kiinnitetä tarpeeksi huomiota terveydelle haitalliseen säteilyyn. Vuotuinen altistusaika voi pidentyä jo melko pienen ilmastonmuutoksen seurauksena.

Vakavin ihosyöpä on melanooma eli tummasolusyöpä. Sen osuus ihosyöpätapauksista on kasvanut kiihtyvää tahtia, ja Suomessa sitä esiintyy nykyään kuusi prosenttia enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Vaikka melanooma on hengenvaarallinen tauti, 90 prosenttia siihen sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua sen toteamisesta. Ennuste on hyvä, kun melanooma havaitaan varhaisessa vaiheessa ja hoito aloitetaan nopeasti. Suomessa tilastoidaan tätä nykyä yli 13 000 ihosyöpätapausta vuodessa. Useimmiten kyse on tyvisolusyövästä, joka ei yleensä lähetä etäpesäkkeitä. Erityisen herkkiä ovat vaaleaihoiset, pisamaiset, sinisilmäiset, herkästi palavat ja huonosti ruskettuvat ihmiset.