Vauhdittaako lapsen saaminen vanhenemista?

Tunnen vanhentuneeni lapseni ensimmäisinä vuosina ainakin kymmenen vuotta. Kuvittelenko vain vai ikääntyykö elimistö todella nopeammin lapsen saamisen jälkeen?

© Shutterstock

Alituinen univaje, huolet ja kiire voivat tehdä vanhemmuudesta kuluttavaa ja uuvuttavaa. Pienten lasten vanhempia tuskin yllättääkään tieto, että lapsen saaminen todella kiihdyttää ikääntymisprosessia – ainakin äidillä.

Viitteitä elimistön ikääntymisestä saadaan dna:sta – tai tarkemmin kromosomien päistä. Siellä niin kutsutut telomeerit, jotka itsessään eivät sisällä geenejä, huolehtivat, että dna kopioituu oikein aina, kun solu jakautuu.

Jokaisen jakautumisen myötä telomeerit lyhenevät. Kun ne ovat lyhentyneet tiettyyn rajaan asti, solu kuolee, ja ikääntymisen merkkejä alkaa ilmetä. Lyhyet telomeerit on yhdistetty muun muassa harmaisiin hiuksiin ja ryppyihin.

Ikääntyminen nopeutuu äideillä

Yhdysvaltalaisen George Masonin yliopiston tutkimuksessa tutkittiin telomeerejä lähes 2 000 naiselta, jotka olivat iältään 20–44-vuotiaita.

Kun osallistujien verinäytteistä eristettyjen valkosolujen telomeerien pituudet määritettiin, kävi ilmi, että synnyttäneillä naisilla telomeerit olivat keskimäärin 4,2 prosenttia lyhyemmät kuin lapsettomilla naisilla. Tutkimuksessa huomioitiin myös osallistujan ikä, paino, etninen tausta ja tulotaso.

Telomeerit lyhenevät ikääntymisen myötä 9–10 emäsparia vuodessa. Synnyttäneillä naisilla on keskimäärin 116 emäsparia vähemmän kuin lapsettomilla naisilla, mikä vastaa solujen ikääntymistä 11 vuodella.

11 vuotta – niin paljon solujen ikääntyminen vauhdittuu äideillä lapsettomiin naisiin verrattuna.