Tunnet varmasti ainakin yhden ikäihmisen, joka on aina hymyillen valmis auttamaan.
Ja se voi johtua siitä, että aivoissa vapautuu ikääntymisen myötä enemmän oksitosiinihormonia, osoittaa uusi tutkimus.
Oksitosiini, jota usein kutsutaan rakkaus- tai hellyyshormoniksi, näyttää tekevän ihmisistä aiempaa tyytyväisempiä elämäänsä ja entistä avuliaampia muita ihmisiä kohtaan.
Surullinen video vapauttaa rakkaushormonia
Oksitosiinin on pitkään tiedetty olevan yhteydessä rakkauden ja ilon tunteisiin ja auttavaisuuteen. Tilastot osoittavat myös ikääntyneiden ihmisten olevan avuliaampia, käyttävän enemmän aikaa vapaaehtoistyöhön ja harjoittavan enemmän hyväntekeväisyyttä.
Uudessa tutkimuksessa haluttiinkin selvittää, johtuuko seniorikansalaisten lähimmäisenrakkaus kohonneesta oksitosiinitasosta.
Tutkimalla 100 iältään 18–99-vuotiasta henkilöä saatiin selville, että ikääntyneiden ihmisten elimistössä todella vapautuu enemmän hellyyshormonia.
Koehenkilöille näytettiin video isästä, joka kertoo syöpää sairastavasta pojastaan, ja heiltä otettiin verinäyte sekä ennen videon katsomista että sen jälkeen.
Tutkijat saivat myös selville, että ne, joiden veren oksitosiinipitoisuus oli korkea, olivat taipuvaisempia lahjoittamaan rahaa syöpätutkimukseen kuin ne, joilla oli vähän oksitosiinia.
Avuliaisuus poikii positiivisen kierteen
Koehenkilöt vastasivat myös viiteen kysymykseen, jotka käsittelivät tyytyväisyyttä elämään. Ikääntyneet olivat yleisesti keskimääräistä tyytyväisempiä elämäänsä ja tyytyväisyys oli suurinta niillä, joilla oli mitattu korkeimmat oksitosiinitasot.
Tutkijat painottavat silti sitä, että he eivät voi osoittaa, mikä tulee ensin: korkea oksitosiinitaso, avuliaisuus vai tyytyväisyys elämään.
Aiemmin eläinkokeissa on todistettu, että oksitosiini voi motivoida auttamaan toisia ja että auttavaisuus saa aivoissa vapautumaan enemmän oksitosiinia.
Näin oksitosiini, elämänilo ja lähimmäisenrakkaus muodostavat myönteisen kierteen, jossa kaikki kolme osaa auttavat saamaan enemmän irti kahdesta muusta.