Nuori veri kumoaa ikääntymisen merkit

Ruiskaus nuoren ihmisen verta suoneen voi olla nuoruuden eliksiiri. Näin todettiin tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa, jossa ikääntyneet hiiret virkistyivät saatuaan nuorten ihmisten verta.

Veri top

Tämä kuulostaa hieman vampyyrifilmin käsikirjoitukselta, mutta kyseessä on aivan vakavalla mielellä tehty tutkimus.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat esitelleet tutkimuksensa, jossa osoitettiin, että nuorelta ihmiseltä saadulla verellä voi olla nuorentava vaikutus elimistöön. Myös silloin, kun nuorennuskuuria kokeillaan muihin lajeihin kuin ihmiseen.

Spurtteja häkissä

Tutkijat ottivat verinäytteitä 18-vuotiailta nuorilta ja ruiskuttivat sitten plasmaa 12 kuukauden ikäisiin hiiriin. Ihmisen iässä koehiiret olisivat olleet noin 50-vuotiaita.

Kolmen viikon ajan hiiret saivat kaksi kertaa viikossa teinien verta. Tutkijat havaitsivat, että hiiret alkoivat spurttailla innokkaasti häkeissään ja niiden muisti ja oppimiskyky tehostuivat selvästi.

Proteiinit johtavat solukuolemaan

Tutkimuksen taustalla on aivotutkija Karoly Nikolich, joka on perustanut Alkahest-biolääkeyrityksen. Nikolichin mukaan nuorentava vaikutus johtuu veren proteiineista.

Nuoren henkilön veressä on enemmän proteiineja, jotka nuorentavat kudoksia. Iän myötä nämä proteiinit katoavat ja niiden tilalle tulee vahingollisia molekyylejä.

”Ikääntyvän ihmisen plasmassa on enemmän tulehdusta lisääviä (inflammatorisia) proteiineja, jotka aiheuttavat solukuolemia”, toteaa Nikolich.

Todisti aiemman tutkimuksen

Tutkimustuloksia esiteltiin vuosittaisessa aivotutkijoiden kokouksessa, mutta niitä ei ole vielä julkistettu.

Veren nuorentava vaikutus ei kuitenkaan ole ensimmäistä kertaa otsikoissa.

Vuonna 2014 Harvardin tutkijat nimittäin havaitsivat, että nuorilta hiiriltä saatu veri paransi vanhempien hiirten fyysisiä ja henkisiä kykyjä.