Miksi ikäihmistä ei nukuta?

Tuntuu siltä, että kun vuosia tulee lisää, monet nousevat aamulla aina vain aikaisemmin ja aikaisemmin ylös. Nukkuvatko vanhat ihmiset todellakin vähemmän kuin muut?

ikääntynyt nainen valvoo
© Shutterstock

Unentarpeen väheneminen ihmisen ikääntyessä voi johtua useasta seikasta. Ainakin hormonituotannolla on osuutensa siihen, sillä muun muassa kasvuhormonin ja melatoniinin tuotanto vähenee elimistön vanhetessa.

Käpylisäkkeen erittämä melatoniini edistää unen saantia ja toimii eräänlaisena biologisena kellona. Melatoniinin puute tai vähäinen eritys voi johtaa vuorokausirytmin häiriintymiseen ja unettomuuteen. Naisilla vaihdevuodet muodostavat käännekohdan, jonka aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa nukkumiseen ja unen laatuun.

Ikääntyvillä nuorempia yleisempi lääkkeiden käyttö, sairaudet, tihentynyt virtsaamisen tarve ja fyysisen aktiivisuuden väheneminen vaikuttavat sekä unen laatuun että yöunen pituuteen. Unen tarpeeseen ikä ei vaikuta kovin paljon. Jos yöllä ei nukuta riittävästi tai aamu alkaa liian varhain, moni hoitaa väsymystään ottamalla päiväunet.