Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ihminen - Ikääntyminen

Miksi ikäihmistä ei nukuta?

Unentarpeen väheneminen ihmisen ikääntyessä voi johtua useasta seikasta. Ainakin hormonituotannolla on osuutensa siihen, sillä muun muassa kasvuhormonin ja melatoniinin tuotanto vähenee elimistön vanhetessa. Käpylisäkkeen erittämä melatoniini edistää unen saantia ja toimii eräänlaisena biologisena kellona. Mela-toniinin puute tai vähäinen eritys voi johtaa vuorokausirytmin häiriintymiseen ja unettomuuteen.

Unentarpeen väheneminen ihmisen ikääntyessä voi johtua useasta seikasta. Ainakin hormonituotannolla on osuutensa siihen, sillä muun muassa kasvuhormonin ja melatoniinin tuotanto vähenee elimistön vanhetessa. Käpylisäkkeen erittämä melatoniini edistää unen saantia ja toimii eräänlaisena biologisena kellona. Mela-toniinin puute tai vähäinen eritys voi johtaa vuorokausirytmin häiriintymiseen ja unettomuuteen. Naisilla vaihdevuodet muodostavat käännekohdan, jonka aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa nukkumiseen ja unen laatuun. Ikääntyvillä nuorempia yleisempi lääkkeiden käyttö, sairaudet, tihentynyt virtsaamisen tarve ja fyysisen aktiivisuuden väheneminen vaikuttavat sekä unen laatuun että yöunen pituuteen. Unen tarpeeseen ikä ei vaikuta kovin paljon. Jos yöllä ei nukuta riittävästi tai aamu alkaa liian varhain, moni hoitaa väsymystään ottamalla päiväunet.

Lue myös:

Ikääntyminen

Punainen valo voi nuorentaa näköäsi

3 minuuttia
Ikääntyminen

Tutkijat ovat kuolemattomuuden jäljillä

24 minuuttia
Ikääntyminen

NÖRTTIALUE: Ikääntyminen

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota