Läpimurto: Uudella menetelmällä hiukset saadaan uudelleen kasvamaan

Tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, joka poistaa ikääntymisen merkit ja saa hiukset uudelleen kasvamaan. He toivovat, että keksintö voi poikia tehokkaita hoitoja ikääntymiseen liittyviin sairauksiin.

Estämällä kahden eri proteiinin viestinnän tutkijat onnistuivat poistamaan hiiriltä ikääntymisen merkkejä.

© Shutterstock

Paljas päälaki, kaljun peittämisyritykset ja pakeneva hiusraja voivat kaikki jo pian olla historiaa.

Niin todetaan uudessa alankomaalaisen Erasmus-yliopiston tutkimuksessa, jossa selvitetään, miten uudella menetelmällä voidaan perua ikääntymisen merkkejä hiirillä ja saada niiden karvat jälleen kasvamaan.

Ikääntyvät solut poistetaan

Uusi keksintö on niin kutsuttu peptidimenetelmä, Se tehoaa ikääntyviin soluihin, jotka aiheuttavat tulehduksia, hiustenlähtöä ja terveysongelmia.

Oireet johtuvat siitä, että solut ovat menettäneet kykynsä jakaantua.

Uusi menetelmä polkaisee käyntiin solujen luonnollisen kuolemisprosessin ja tappaa vanhat nukkuvat solut, mutta jättää normaalisti toimivat solut rauhaan.

Huikea vaikutus

Hoidon jälkeen ikääntyvien hiirten karvat alkoivat kasvaa jo 10 päivän kuluttua. Oikealla oleva hiiri ei saanut hoitoa.

© Peter L.J. de Keizer

Hoidossa estetään kahden proteiinin, FOX04:n ja p53:n, välinen viestintä, joka on avainasemassa solujen ikääntymisessä. Kun proteiinit eivät enää kykene viestimään keskenään, ne tuhoavat itse itsensä.

Hoidolla havaittiin nopeasti selvä vaikutus ikääntyviin hiiriin.

Niiden karva alkoi jälleen kasvaa, munuaiset alkoivat toimia paremmin, ja pian ne kykenivät juoksemaan kaksi kertaa niin pitkälle kuin muut samanikäiset hiiret. Vuoden hoidon kuluttua hiirissä ei edelleenkään ollut havaittavissa merkkejä ikääntymisestä.

Nyt tutkijat toivovat, että tulosten perusteella voidaan kehittää uusia hoitomuotoja ihmisten ikääntymiseen liittyviin sairauksiin.