Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Estämällä kahden eri proteiinin viestinnän tutkijat onnistuivat poistamaan hiiriltä ikääntymisen merkkejä.

© Shutterstock
Ihminen - Ikääntyminen

Läpimurto: Uudella menetelmällä hiukset saadaan uudelleen kasvamaan

Tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, joka poistaa ikääntymisen merkit ja saa hiukset uudelleen kasvamaan. He toivovat, että keksintö voi poikia tehokkaita hoitoja ikääntymiseen liittyviin sairauksiin.

Paljas päälaki, kaljun peittämisyritykset ja pakeneva hiusraja voivat kaikki jo pian olla historiaa.

Niin todetaan uudessa alankomaalaisen Erasmus-yliopiston tutkimuksessa30246-5 {"target":"_blank"}), jossa selvitetään, miten uudella menetelmällä voidaan perua ikääntymisen merkkejä hiirillä ja saada niiden karvat jälleen kasvamaan.

Ikääntyvät solut poistetaan

Uusi keksintö on niin kutsuttu peptidimenetelmä, Se tehoaa ikääntyviin soluihin, jotka aiheuttavat tulehduksia, hiustenlähtöä ja terveysongelmia.

Oireet johtuvat siitä, että solut ovat menettäneet kykynsä jakaantua.

Uusi menetelmä polkaisee käyntiin solujen luonnollisen kuolemisprosessin ja tappaa vanhat nukkuvat solut, mutta jättää normaalisti toimivat solut rauhaan.

Huikea vaikutus

Hoidon jälkeen ikääntyvien hiirten karvat alkoivat kasvaa jo 10 päivän kuluttua. Oikealla oleva hiiri ei saanut hoitoa.

© Peter L.J. de Keizer

Hoidossa estetään kahden proteiinin, FOX04:n ja p53:n, välinen viestintä, joka on avainasemassa solujen ikääntymisessä. Kun proteiinit eivät enää kykene viestimään keskenään, ne tuhoavat itse itsensä.

Hoidolla havaittiin nopeasti selvä vaikutus ikääntyviin hiiriin.

Niiden karva alkoi jälleen kasvaa, munuaiset alkoivat toimia paremmin, ja pian ne kykenivät juoksemaan kaksi kertaa niin pitkälle kuin muut samanikäiset hiiret. Vuoden hoidon kuluttua hiirissä ei edelleenkään ollut havaittavissa merkkejä ikääntymisestä.

Nyt tutkijat toivovat, että tulosten perusteella voidaan kehittää uusia hoitomuotoja ihmisten ikääntymiseen liittyviin sairauksiin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota