Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ihminen - Ikääntyminen

Kaljuuntumisen taustalla perimä ja hormonit

Miksi kaljuuntuminen on miehillä yleistä ja naisilla harvinaista? Ovatko kaljut miehet viriilejä?

Tiedetään, että miesten hiustenlähtö ja kaljuuntuminen liittyvät mieshormonien erittymiseen, mutta hiustenlähdöllä ja sukupuolisella kyvyllä ei ole todistettu olevan yhteyttä. Hiustenlähtö ja kaljuuntuminen eivät siis johdu tavallista suuremmasta testosteronin erityksestä tai ole viriiliyden merkki. Etupäässä miehillä esiintyvä taipumus kaljuuntumiseen eli alopesiaan on perinnöllinen ominaisuus. Hiustenlähtötaipumuksen sisältävä geeni sijaitsee x-sukupuolikromosomissa. Kaikilla ihmisillä on kaksi sukupuolikromosomia, joista he ovat perineet toisen äidiltään ja toisen isältään. Mies saa isältään y-kromosomin ja äidiltään x-kromosomin. Nainen taas saa kummaltakin vanhemmaltaan x-kromosomin. Jos naisen toisessa x-kromosomissa on hiustenlähtöä aiheuttava geeni, toisessa x-kromosomissa on yleensä terve geeni, jolloin nainen ei kärsi kaljuuntumisesta. Miehillä taas ei ole toista x-kromosomia, joka korvaisi viallisen geenin sisältävän kromosomin. Tämä ei silti selitä kokonaan sitä, miksi kaljuuntuminen on tyypillinen miesten ongelma. Perimän lisäksi hiustenlähtöön vaikuttavat mieshormonit, joiden eritys lisääntyy merkittävästi murrosiässä. Hiusten lähdön ajankohta ja nopeus vaihtelevat paljon. Jotkut kaljuuntuvat jo yli 20-vuotiaina, kun taas toisten hiukset alkavat harventua vasta keski-iässä. Syystä tai toisesta perinnöllinen taipumus kaljuuntumiseen on yleisintä eurooppalaisten keskuudessa ja harvinaista aasialaisilla ja afrikkalaisilla.

Lue myös:

Ikääntyminen

Tutkijat ovat kuolemattomuuden jäljillä

24 minuuttia
Ikääntyminen

Punainen valo voi nuorentaa näköäsi

3 minuuttia
Ikääntyminen

NÖRTTIALUE: Ikääntyminen

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota