Vanheneeko vaalea iho nopeammin?

Tummaihoiset näyttävät usein nuoremmilta kuin samanikäiset valkoihoiset. Vaikuttaako ihonväri vanhenemiseen?

Moerk og lys hud.
© Lotte Fredslund & Shutterstock

Vaikka perimällä ja elämäntavoilla on suurempi merkitys ihon vanhenemiselle kuin sen värillä, ensimmäisten ryppyjen ilmaantumiseen ihonväri vaikuttaa.

Vaalea iho on tummaa alttiimpi ikääntymismuutoksille etenkin melaniini-nimisen pigmentin takia.

Ihonväri perustuu melaniiniin. Valkoihoisilla melaniinia muodostuu vähän, ja tummaihoisilla sitä syntyy runsaasti ja lisäksi erityisen tummana ja rakeisena muotona, eumelaniinina. Melaniini antaa suojaa imemällä itseensä auringonsäteitä ja muuttamalla niitä harmittomaksi lämmöksi.

Ihon melaniinimäärä vastaa itse asiassa aurinkovoiteen eri suojakertoimia. Mustaihoisella afrikkalaisella iho suojaa yhtä tehokkaasti kuin aurinkovoide, jonka suojakerroin on 13. Valkoihoisella eurooppalaisella vastaava vaikutus on vaatimattomasti enintään kolme.

Melaniini on ihon oma aurinkosuoja

Tuotanto

Melaniinia tuottavat melanosyyteiksi kutsutut pigmenttisolut reaktiona auringonvaloon.

Teho

Melaniini muuttaa 99,9 prosenttia ultraviolettisäteilystä haitattomaksi lämmöksi.

Tumma iho ei ole myöskään yhtä altis ihosyövälle kuin vaalea. Ihosyöpään sairastuu kymmenen kertaa enemmän valkoihoisia kuin tummaihoisia.

Solubiologi Mel Gravesin vuonna 2014 tekemässä tutkimuksessa kävi ilmi, että albinismi on Afrikassa merkittävä ihosyövän riskitekijä. Greaves tulkitsi tuloksen niin, että ihosyöpä on vaikuttanut evoluutioon ja tehnyt tummasta ihosta hyödyllisen ominaisuuden.

On esitetty, että kun varhaiset ihmiset alkoivat noin kaksi miljoonaa vuotta sitten menettää karvoitustaan, luonnonvalinta suosi tummaa ihoa.