Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijat: Stressi tosiaankin harmaannuttaa hiukset

Pitääkö taistella vai paeta? Aika ajoin sympaattinen hermostosi kohtaa tämän dilemman. Ja juuri tämä kysymys ratkaisee, tuleeko sinulle stressistä harmaita hiuksia.

Shutterstock

Kun USA:n entinen presidentti Barack Obama valittiin virkaansa, hänen tukkansa oli pikimusta. Kun hänen kautensa kahdeksan vuotta myöhemmin loppui, hiukset olivat harmaansävyiset – joissakin kohdissa aivan valkoiset.

Netti tulvi kommentteja ja kysymyksiä siitä, oliko presidentin stressaava työ muuttanut tukan värin. Asiassa on todellakin perää, selviää nyt uudesta tutkimuksesta.

Harvardin yliopiston kantasolututkijat ovat paitsi osoittaneet tutkimuksessaan, että stressi harmaannuttaa hiuksia, myös löytäneet selityksen siihen, miten se tapahtuu.

Taisteluhormoni on ratkaisun avain

Ollessamme stressaantuneita osa autonomisesta hermostostamme - sympaattisesta hermostostamme - joutuu töihin.

Sen ansiosta esimerkiksi aktivoituu niin sanottu taistele tai pakene -reaktio, joka lisää kehon taisteluvalmiutta.

Kun taistele tai pakene -mekanismi käynnistyy, aivolisäke lähettää lisämunuaisten kuorelle signaalin siitä, että sen pitää pikaisesti tuottaa stressihormoneja, muun muassa noradrenaliinia.

Noradrenaliini pitää meidät valppaina ja kestävinä paineenalaisissa tilanteissa. Siihen kätkeytyy myös vastaus kysymykseen, miksi hiukset haalenevat väriltään, jos altistumme pitkäaikaiselle stressille.

Harmaantuminen

  1. Ihon kantasolut kehittyvät melaniinipigmenttiä tuottaviksi soluiksi eli melanosyyteiksi. Ne kulkeutuvat karvatupen pohjaan.

  2. Melanosyyttien tuottamat pigmentit antavat hiuskarvalle värin. Melanosyytit siirtävät pigmentit hiuskarvaan.

  3. Iän karttuessa kantasolut alkavat kuolla. Sitä mukaa kuin kantasolut harvenevat, pigmentin tuotanto vähenee ja tukka harmaantuu.

  4. Jokaisella karvatupella ja karvalla on oma elinkaarensa. Jokin karva voi harmaantua vuosia ennen muita. Usein nenäkarvat harmaantuvat aiemmin kuin hiukset. Kulmakarvat pitävät värinsä pisimpään.

Varaston tyhjennyttyä juhlat ovat ohi

On käynyt ilmi, että vireystilaa säätelevä noradrenaliini-välittäjäaine kuluttaa ankarasti hiuksia.

Noradrenaliini nimittäin vaikuttaa siihen, että pigmenttisoluja muodostuu tavallista enemmän. Pigmenttisolut antavat hiuksille värin, ja niitä tuottavat karvatuppien melanosyytit.

Karvatupissa ei kuitenkaan ole loputonta määrää melanosyyttejä. Valitettavasti. Ja kun varasto on tyhjä, ei hiuksiin enää tule pigmenttiä.

Valkoisia hiiriä synteettisellä chilillä

Ruiskuttamalla koehiiriin synteettistä ainetta, joka vastaa chilissä luontaisesti esiintyvää kapsaisiinia, hiiret saatiin tuottamaan noradrenaliinia.

Kun hiirten oma immuunijärjelmä oli estetty toimimasta, nähtiin, miten hiiret reagoivat noradrenaliiniin, joka nyt pääsi vaikuttamaan vapaasti. Hiirten musta turkki muuttui useissa kohdin lyhyessä ajassa aivan valkoiseksi.

Tutkimus osoitti siten, että noradrenaliini kiihdyttää prosessia, jossa melanosyyttikantasolut muuttuvat pigmenttisoluiksi. Ja että hiukset siten stressin vaikutuksesta muuttuvat harmaiksi ja valkoisiksi.

Tutkijat ovat siis selittäneet, "miten" stressi kiihdyttää hiusten harmaantumista. Arvoitus siitä, "miksi" näin tapahtuu, on yhä vastausta vailla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota