Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ihminen

Ihmisen ja apinan perimät eroavat toisistaan vähän

Ihmisen, apinan ja muiden nisäkkäiden geeniperimän sanotaan eroavan toisistaan vain vähän. Kuinka suuri ero geenien välillä on?

Ihmisen lisäksi hiiri on nisäkkäistä ainoa eläin, jonka perimä on kartoitettu yksityiskohtaisesti. Ihmisapinoiden osalta työ on vielä kesken, joten vertailukohtana voidaan käyttää vain osaa niiden perimästä. Siitä huolimatta nykyään elävistä eläimistä ihmisen lähimpänä sukulaislajina pidetään bonoboa eli kääpiösimpanssia. Useimpien arvioiden mukaan ihmisen ja kääpiösimpanssin geenit eroavat toisistaan kahden prosentin osalta. Tavallisen simpanssin, gorillan ja orangin kohdalla ero on viisi prosenttia. Hiiren ja ihmisen perimässä yhteisiä geenejä on vakiintuneen käsityksen mukaan 80 prosenttia. Määrä saattaa kuulostaa suurelta, sillä hiirellä ja ihmisellä ei ensisilmäyksellä ole ulkoisesti paljon yhteistä. Lähemmässä tarkastelussa yhteisiä piirteitä silti löytyy: kummankin luusto koostuu samoista aineista, kummallakin on neljä raajaa, kummallakin on hampaat jne. Geenivertailusta ei vielä voi tehdä suoria päätelmiä, sillä tiedot muuttuvat koko ajan. Joidenkin tutkimusten mukaan hiiren ja ihmisen geeneistä jopa 99 % olisi samoja.

Lue myös:

Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

37 minuuttia
Seksi

3 syytä siihen, miksi kevät sytyttää halut

3 minuuttia
Menneisyys

Rikkaat ja köyhät asuivat yhdessä jo pronssikaudella

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota