Vakavia seurauksia
Tinnitus kannattaa ottaa vakavasti. Ongelmana ei ole ”vain” satunnainen tai lyhytkestoinen korvien soiminen, vaan se, että vaivalla voi olla vakavia seurannaisvaikutuksia, kuten pysyvä tinnitus tai kuulon alentuminen.
Vain kolmannes tinnituksesta kärsivistä selviää ilman vakavia kuulovaurioita.
Muita seurannaisvaikutuksia ovat masennus, pelko, keskittymisvaikeudet ja unihäiriöt, ääniyliherkkyys ja leukalihasten jännitystilat. Tämä selvisi laajassa brittiläisessä metatutkimuksessa, jonka Nottinghamin yliopisto teki vuonnai 2016.
Kuvan jälkeen voit lukea, mistä tinnitus johtuu.
Tästä syystä tinnitus alkaa
Korvan sisäosassa on kierteinen putki, joka muistuttaa simpukkaa. Simpukassa on tuhansia karvasoluja sakean nesteen ympäröimänä. Koska simpukan käytävä kapenee vähitellen kohti keskustaa, äänen taajuudesta riippuu, mitkä karvasolut milloinkin vastaanottavat ärsykkeitä.
Karvasolujen liike muuntuu sähköisiksi impulsseiksi, jotka kulkevat kuulohermoa pitkin aivoihin.
Kovaäänisen konsertin jälkeen monet karvasoluista käyvät ylikierroksilla niin, että ne jatkavat impulssien lähettämistä aivoihin, vaikka musiikki on loppunut.
Juuri nämä ylimääräiset impulssit ilmenevät korvien soimisena. Yleensä soiminen lakkaa ajan mittaan. Liian kovalle musiikille tai melulle altistuminen voi tehdä soimisesta jatkuvaa. Tällöin tinnitus muuttuu krooniseksi eli pysyväksi.
Hertsi: Äänenkorkeus ilmoitetaan hertseinä, lyhenne Hz. Hertsi kertoo, kuinka monta kertaa ääniaalto värähtelee sekunnissa. 1 Hz merkitsee yhtä värähdystä sekunnissa.
Desibeli: Äänenvoimakkuus ilmoitetaan desibeleinä, lyhenne db. Desibeliasteikko on logaritminen. Se kasvaa siis eksoponentiaalisesti. Aina, kun äänenvoimakkuus kaksinkertaistuu, desibeli-indeksiin lisätään 3. Jos 80 db:n äänenvoimakkuus kaksinkertaistuu, tulos ei siten ole 160 db vaan 83 db