Hiusten harmaantumisen syystä on saatu lisää tietoa

Hiirillä tehdyn tutkimuksen mukaan aikuisen kantasolujen toimimattomuus voi selittää ikääntymiseen liittyvän tumman tukan vaalenemisen.

Harmaita hiuksia

Myös hiusfollikkeliksi kutsuttuja hiustuppia on päänahassa yleensä 100 000–150 000. Hiukset kasvavat niissä jakautuvista soluista.

© Shutterstock

Vanhenemisen helpoimmin havaittavia merkkejä on tukan värin muuttuminen. Hiukset harmaantuvat, kun tummaa pigmenttiä, melaniinia, tuottavien solujen toiminta huononee.

Yhdysvaltalaiset tutkijat ottivat selvää tapahtumasarjasta tutkimalla hiiriä kahden vuoden ajan. He kartoittivat hiusten melaniinin määrään vaikuttavia tekijöitä ja niissä tapahtuvia muutoksia.

”On edistytty huomattavasti harmaantumisen ymmärtämisessä”, toteaa tutkimuksen tekemiseen osallistunut New Yorkin yliopiston ihotautiopin professori Mayumi Ito New York Times -lehdelle.

Ito viittaa myös siihen, että aiempien tutkimusten ansiosta on tiedetty hiusten harmaantuvan sen jälkeen, kun melaniinia tuottavien solujen, melanosyyttien, kantasolut loppuvat.

Ito ja hänen tutkijatoverinsa Qi Sun epäilivät kuitenkin, että hiukset voivat menettää alkuperäisen värinsä, vaikka kantasoluja on yhä jäljellä.

Hiiriä vanhennettiin

Tutkijat jäljittelivät normaalia vanhenemista muun muassa nyppimällä hiiristä karvoja.

Vanhentaminen johti pigmenttikantasolujen kertymiseen. Ne näyttivät kuitenkin ”jämähtävän paikoilleen” eli säilyttävän sijaintinsa. Siksi melaniinin tuotanto väheni – ja hiirien tummanruskea karvapeite muuttui mustavalkoiseksi.

Siitä huolimatta, että tutkimus tehtiin jyrsijöillä, tutkijat uskovat sen tuloksen – kantasolujen juuttumisen – ainakin osittain selittävän, miksi ihmiset harmaantuvat vanhetessaan.

Myös yhdysvaltalaisen Alabaman yliopiston apulaisprofessori Melissa Harris, joka ei itse osallistunut tutkimuksen tekemiseen, pitää selitystä uskottavana.

”Tämä sopii aiempiin tutkimustuloksiin, jotka ovat vihjanneet, etteivät kaikki melanosyyttien kantasolut ole aina käytettävissä, vaikka niitä olisi vielä olemassa”, kertoo Harris New York Timesille.