Hius kasvaa 0,35 mm päivässä – poikkeuksiakin on

Hiusten kasvunopeus riippuu monesta tekijästä. Jos mielit pitkiä kiharoita, voit onneksi kuitenkin itse vaikuttaa hiustesi kasvuun.

Hiustenkasvu on kytköksissä nauttimaasi ruokaan, koska hiukset tarvitsevat ravintoa kasvaakseen.

© Shutterstock

Miten nopeasti hiukset kasvavat?

Hiukset kasvavat keskimäärin 0,35 milliä päivässä, eli 1,3 senttiä kuukaudessa ja 15 senttiä vuodessa.

Karvat kasvavat yhtä nopeasti niin päässä kuin muuallakin vartalossa. Vartalon karvoitus uusiutuu kuitenkin nopeammin kuin hiukset, joten muualla kuin päässä kasvavat karvat eivät ehdi kasvaa kovin pitkiksi.

Hiusten kasvunopeus on kuitenkin yksilöllinen, ja siihen vaikuttavat monet tekijät.

Hiusten kasvunopeuteen vaikuttavat tekijät:

  • Etninen tausta
  • Hiuksen paksuus
  • Ikä
  • Hormonit
  • Vuodenaika
  • Ruokavalio

Aasialaisten hiukset kasvavat nopeimmin

Vuonna 2020 tehty tutkimus osoittaa, että etninen tausta vaikuttaa hiusten kasvunopeuteen.

Tutkimuksessa todettiin, että aasialaisten ihmisten hiukset kasvat nopeammin kuin valkoihoisten tai afrikkalaistaustaisten.

Aasialaisten ihmisten hiukset kasvavat keskimäärin 0,41 milliä päivässä, valkoisten 0,38 milliä ja afrikkalaisten 0,28 milliä päivässä.

Tutkijoiden mukaan afrikkalaisilla on yleisesti ottaen ohuemmat hiukset kuin aasialaisilla ja valkoihoisilla, mikä voi olla syynä hitaampaan kasvuun.

Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että paksut hiukset kasvavat jopa 50 prosenttia nopeammin kuin ohuet hiukset.

Kasvu hiipuu iän myötä

Hiusten kasvunopeus riippuu myös henkilön iästä, sillä vanhojen ihmisten karvatupet tuottavat hiuksia hitaammin kuin nuorten.

Yleensä hiukset myös ohenevat, kun ihminen vanhenee. Tutkimusten mukaan hiukset alkavat ohentua noin 40 vuoden iässä.

Naisilla suurin muutos hiusten kasvunopeudessa tapahtuu vaihdevuosien jälkeen, mikä johtuu estrogeenitason alentumisesta.

Estrogeeni pitää hiukset kasvuvaiheessa, niin kutsutussa anageenivaiheessa.

Siksi monet naiset kokevat, että heidän hiuksensa kasvavat ja tuuhentuvat raskauden aikana, jolloin naisen elimistön estrogeenitaso on korkealla.

Hiukset kasvavat kesällä nopeammin

Kiinalaistutkimuksessa vuonna 2014 todettiin, että kesällä ihmisen hiukset kasvavat keskimäärin 0,4 millimetriä vuorokaudessa. Talvella kasvunopeus oli 0,375 millimetriä päivässä.

Muiden karvapeitteisten eläinten tavoin ihmisen karvoitus harvenee, kun sää lämpenee.

Maaliskuussa noin 90 prosenttia päänahan karvatupista on aktiivisia, mutta syyskuuta kohti mentäessä osuus pienenee asteittain.

Kun hiukset kesällä harvenevat, jäljelle jääville karvoille on tarjolla enemmän ravintoa, kuten sokereita, kivennäisaineita ja aminohappoja, mikä saa ne kasvamaan nopeammin.

Kiihtynyt verenkierto ja kilpailun puute antavat karvoille vauhtia

Hiusten keratiinin tuotanto kiihtyy kesällä, kun on lämmintä ja valoisaa ja ravinteita on jakamassa vähemmän hiuksia kuin talvella.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Kun kesän lämpö saa verisuonet laajenemaan, päänahkaan ja muualle ihoon virtaa tavallista enemmän verta.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Kiihtynyt verenkierto tuo päänahkaan lisää happea ja ravinteita. Kun hiuksia vielä on vähemmän kuin talvella, jäljellä olevien hiusten olot paranevat.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Lisääntynyt hapen ja ravinteiden määrä saa karvatupen keratiinia tuottavat solut kasvamaan ja lisääntymään entistä ripeämmin. Keratiinista kasvaa hius.

Monipuolinen ravinto antaa vauhtia kasvulle

Hiustenkasvu liittyy kiinteästi myös ihmisen syömään ravintoon.

Yhdessäkään tutkimuksessa ei kuitenkaan osoiteta, että terve ihminen voisi ruokavaliollaan vaikuttaa siihen, että hänen hiuksensa kasvavat pidemmiksi ja tuuheammiksi.

Tiettyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden puutokseeen löytyy kuitenkin apua.

Noin 20 prosenttia naisista kärsii raudan puutteesta, joka voi rajoittaa hiustenkasvua ja aiheuttaa hiustenlähtöä. Sama koskee D-vitamiinin puutosta. Moni suomalainen saa talvella edelleen liian vähän D-vitamiinia.

Ruokavalio, jossa on hyvin vähän proteiineja, on haastava hiusten kannalta, sillä karvatupet koostuvat pääasiassa proteiinista, jota hius myös tarvitsee kasvaakseen.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden määrä veressä saadaan selville verikokeilla.