Heroiinirokote parantaa narkomaanit

Uusi rokote estää heroiinia aiheuttamasta euforista hyvänolontunnetta. Tutkijat toivovat, että rokotteesta on apua huumausaineista vieroittamisessa.

Heroiinirokote

Uusi rokote estää heroiinia aiheuttamasta hyvänolontunnetta elimistössä.

© Shutterstock

Rokote huumausaineiden käyttöä vastaan kuulostaa mielikuvitukselliselta, mutta kalifornialainen tutkijaryhmä on kehittämässä sellaista. Tutkijaryhmän kokeet apinoilla osoittavat, että huumausaineiden aiheuttamaa hyvänolontunnetta voidaan ehkäistä viidellä rokoteannoksella.

Tutkijoiden mukaan rokote vähentää huumausaineiden käyttäjien tarvetta saada huumetta ja estää heitä aloittamasta käyttöä vieroituksen jälkeen.

Elimistö käy heroiinin kimppuun

Heroiinirokote perustuu samaan ideaan kuin sairauksia vastaan kehitetyt rokotteet. Se sisältää osan heroiinimolekyyliä ja saa immuunijärjestelmän muodostamaan vasta-aineita heroiinia vastaan.

Näin elimistö on jo valmis hyökkäykseen, kun huumetta pääsee verenkiertoon. Vasta-aineet tunnistavat heroiinimolekyylit välittömästi ja neutraloivat ne ennen kuin ne pääsevät aivoihin. Tämä tarkoittaa, että käyttäjä ehdi kokea euforiaa.

Kokeessa kalifornialaisen The Scripps Research Instituten tutkijat antoivat neljälle reesusapinalle kolme rokoteannosta ennen kuin niille annettiin eri määriä heroiinia. Kaikkien apinoiden immuunijärjestelmä reagoi rokotteeseen niin, että heroiinin vaikutus lakkasi jopa kahdeksaksi kuukaudeksi.

Heroiinirokotetta aiotaan kokeilla ihmisillä

Kaksi apinaa oli saanut rokotetta jo aiemmassa kokeessa, ja niiden elimistössä immuunivaste oli erittäin voimakas. Tutkijat toivovat, että pitkällä aikavälillä huumausaineiden väärinkäyttäjistä voitaisiin tehdä lähes immuuneja heroiinin tuottamalle hyvänolontunteelle ja auttaa siten heitä pysymään erossa aineesta.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, jolloin opioideja vastaan kehitetty rokote on päässyt testeissä näin pitkälle. Seuraavaksi rokotetta aiotaan kokeilla ihmisillä.