Shutterstock
cancercelle

Harvard-tutkijat ovat löytäneet uuden syyn syöpään

Seeprakaloilla tehty koe johdatti tutkijat uuden yllättävän havainnon jäljille.

Syöpä voi saada alkunsa melkein missä tahansa elimistössä. Syöpään kuolee vuodessa 9,6 miljoonaa ihmistä, ja se on toiseksi suurin tappaja maailmassa. Syöpätaakka kasvaa maailmanlaajuisesti ja jättää jälkensä niin syöpää sairastaviin ja heidän omaisiinsa kuin maiden terveydenhoitojärjestelmiinkin.

Tutkijat eri puolilla maailmaa yrittävät saada selville, mitä elimistössä syövän syntyvaiheessa tarkkaan ottaen tapahtuu, jotta tautiin voidaan kehittää uusia hoitomuotoja.

Nyt Harvard Medical Schoolin tutkijat ovat havainneet aiemmin tuntemattoman syöpää luovan mekanismin. Tutkimus on julkaistu Science-lehdessä.

Läpimurto tapahtui, kun tutkija Megan Insco havaitsi seeprakalakokeessaan kasvaimia hillitsevän CDK13-geenin.

Geenissä tapahtuvat muutokset näyttävät nimittäin johtavan melanooman syntyyn. Melanooma on ihosyöpä, joka voi levitä muualle elimistöön.

Kun Insco ja hänen kollegansa vertasivat tuloksiaan ihmisillä havaittuihin syöpiin, he totesivat, että tutkituista melanoomatapauksista 21 prosentissa oli mutaatioita CDK13-geenissä tai geeniin liittyvissä proteiineissa.

Imuri meni rikki

Syynä havaintoon on ilmeisesti geenin tehtävä elimistössä. Tutkijat nimittäin havaitsivat, että CDK13-geeni on osa solujen siivousjärjestelmää, joka poistaa vialliset rna-pätkät.

Geenissä tapahtuvat muutokset näyttävät kuitenkin estävän tämän siivoustyön.

”Kun rna:ta muodostuu, vaiheita on satoja ja joissakin tapauksissa kaikki vaiheet eivät onnistu niin kuin pitäisi”, sanoo Insco lehdistötiedotteessa.

”Normaalisti solu poistaa nämä virheet, mutta nyt havaitsimme, että solu ei siivonnutkaan roskia pois. Imuri oli mennyt rikki, ja rna:ta alkoi kasaantua”, tutkija selittää.

Syöpää aiheuttavien pienten mekanismien ymmärtäminen on tärkeää, mutta se on vasta ensimmäinen vaihe.

Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää, voidaanko syöpää torjua kehittämällä menetelmä, joka estää muutokset CDK13-geenissä