Shutterstock

Harhakäsityksiä hiusten äkillisestä harmaantumisesta

Usein kuulee väitettävän, että joku olisi syvän surun tai järkytyksen vuoksi harmaantunut yhdessä yössä. Voiko hiusten väri oikeasti muuttua niin nopeasti?

Hiusten harmaantuminen yhdessä yössä ei ole mahdollista, vaikka perättömät puheet pitävät uskomusta hengissä. Värin muuttuminen muutamassa päivässä on silti mahdollista vaikkakin harvinaista.

Hiusten väri voi muuttua harmahtavaksi melko nopeasti, jos ihminen ei ole kovin nuori ja hänellä on jo hieman harmaita hiuksia. Ihmisellä on noin 300 000 hiusta, joista jokainen kasvaa noin senttimetrin kuukaudessa. Noin kolmen vuoden kuluttua hius irtoaa. Joka päivä irtoaa 50–300 hiusta.

Surun tai järkytyksen aiheuttama stressi tai muu voimakas psyykkinen koettelemus, raskaus tai sairaus saattavat aiheuttaa tavallista runsaampaa hiustenlähtöä.

Ensin lähtevät vanhemmat, alkuperäisen väriset hiukset ja jäljelle jäävät viimeksi kasvaneet harmaat hiukset. Yksittäisen hiuksen väri ei siis voi muuttua hetkessä esimerkiksi harmaaksi tai valkoiseksi. Kyse onkin vain vaikutelmasta, joka syntyy, kun harmaiden hiusten osuus tukassa kasvaa.