Hammasanturi paljastaa myös piilosuolan ja -sokerin

Oletko popsinut liikaa suolaa? Tutkijaryhmä on kehittänyt asian selvittävän pienen anturin, joka voidaan kiinnittää hampaaseen.

© SilkLab/Tufts University

Kun hymyilet ilmaisimelle, puhelimesi kertoo, mitä olet suuhusi pannut. Tämä on mahdollista uuden anturin ansiosta. Se mittaa tiettyjä aineita, joiden saantia saatetaan haluta rajoittaa. Niitä ovat esimerkiksi sokeri, suola ja alkoholi.

Yhdysvaltalaisessa Tuftsin yliopistossa suunniteltu anturi, joka on kooltaan vain kaksi neliömillimetriä, kiinnitetään hampaaseen.

Moni­kerroksisen laitteen keskikerros koostuu materiaalista, joka imee itseensä aineita suuonteloa kostuttavasta syljestä. Anturi on kehystetty kauttaaltaan kullalla.

Sähköä ei tarvita

Koska laite ei sisällä lainkaan elektroniikkaa, se toimii ilman virtalähdettä. Tulosten lukeminen tapahtuu tietyntaajuisten radioaaltojen avulla. Vastaanotin rekisteröi anturista takaisin heijastuvat signaalit, jotka ovat ikään kuin tutkakaikuja.

Jos anturin materiaali on imenyt suuontelosta itseensä esimerkiksi suolaa, kerroksen rakenne muuttuu, mikä taas vaikuttaa radioaaltojen heijastumiseen.

Kultakehys toimii resonaattorina, joka vahvistaa radioaaltoja. Heijastuneet radioaallot analysoi ilmaisin, joka myös välittää tiedon kemiallisesta koostumuksesta esimerkiksi puhelimeen.

Muokattavissa eri tarkoituksiin

Kehittäjät tavoittelivat kahta asiaa: pientä kokoa ja helppoa käytettävyyttä.

Koska anturi on ohut ja taipuisa, se asettuu tiiviisti hampaan pinnalle lisäämättä merkittävästi hampaan ja posken tai huulen välistä hankausta.

Anturin imevä kerros on vaihdettavissa sen mukaan, minkä aineen saantia halutaan seurata.