Google Earth paljasti roomalaisia sotilasleirejä

Lähes 2000 vuotta vanhat sotilasleirit viittaavat roomalaisten hyvin suunniteltuun yllätyshyökkäykseen Arabian niemimaan aavikolla.

Oxfordin yliopiston tutkijat olivat innoissaan löydettyään kolme hyvin säilynyttä sotilasleiriä Arabian niemimaan aavikolta.

© APAAME

Arkeologiryhmä teki Google Earthin avulla historiallisen löydön Arabian aavikolla.

Oxfordin yliopiston tutkijat löysivät nimitäin kolme sotilasleiriä, jotka voivat valottaa roomalaisjoukkojen hyökkäyksiä karulla aavikolla lähes 2000 vuotta sitten.

Tutkimuksesta kerrotaan Antiquity-tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa. Siinä tutkijat toteavat, että leirit luultavasti rakennettiin, kun Rooman joukot saapuivat nabatealaisten kunigaskuntaan, jonka pääkaupunki oli nykyisessä Jordaniassa sijaitseva Petra.

Tutkijat uskovat, että leirit olivat perusta roomalaisten hyökkäykselle, joka yllätti nabatealaiset sen jälkeen, kun heidän viimeinen suuri kuninkaansa Rabbel II oli kuollut vuonna 106.

Tutkimuksen johtaja Michael Fradley havaitsi leirit ensimmäisenä Google Earth -palvelusta. Hän on ”lähes varma” siitä, että leirit ovat roomalaisten rakentamia. Fradley uskoo, että roomalaiset käyttivät niitä väliaikaisina puolustusasemina, kun he valloitivat nabatealaisten alueita.

Fradley kiinnittää huomiota leirin sijaintiin:

Kolmen leirin väliset etäisyydet ovat 37–44 kilometriä. Läntinen leiri on huomattavasti suurempi kuin kaksi muuta. Arkeologit toivovat, että lisätutkimukset valottavat syytä siihen, miksi leirien koot vaihtelevat.

© EAMENA

”Leirit sijaitsivat Bayirin keitaan (nykyisessä Jordaniassa toim.) ja Dûmat al-Jandalin (nykyisessä Saudi-Arabiassa, toim.) yhdistävän karavaanireitin varrella. Sijainti viittaa siihen, että roomalaiset halusivat välttää vilkasta karavaanireittiä, joka kulki vanhaa joenuomaa Wadi Sirhania pitkin. Se lisäsi hyökkäyksen yllätysmomenttia”, hän sanoo. ,

”On uskomatonta, että nämä leirit näkyvät maisemassa”, Fradley jatkaa ja toteaa vielä, että leirejä luultavasti käytettiin vain hyvin lyhyen ajan, ehkä vain muutamia päiviä tai viikkoja.

Fradleyn käsitykseen yhtyy myös tutkimusryhmässä mukana ollut professori Andrew Wilson, joka sanoo, että leirien sijainti – jos leirien ajoitus on oikea – voi viitata siihen, että roomalaiset eivät valloittaneetkaan nabatealaisten kunigaskuntaa vuonna 106 ”niin helposti ja että roomalaisten oli toimittava nopeasti”.

Seuraavaksi arkelogit aikovat suorittaa kaivauksia alueella.