Glukoosi: Yksinkertainen sokeri ja tärkeä energialähde
Glukoosi, rypälesokeri, verensokeri. Kaikki ovat samaa ainetta. Lue, millainen aine pitää elimistösi käynnissä ja kertoo, onko veressäsi liian paljon vain liian vähän sokeria.

Glukoosi on sekä elimistön energialähde että veren sokeritason mittari. Lue tästä lisää yksinkertaisesta mutta ihmiselle elintärkeästä sokerista.
Mitä glukoosi on?
Glukoosi on sokeria, joka antaa energiaa soluillesi. Sitä sanotaan myös rypälesokeriksi ja dekstroosiksi. Sen kemiallinen yhtälö on C6H12O6.
Glukoosi on monosakkaridi, mikä tarkoittaa sitä, että se on yksinkertainen ja elimistössä nopeasti imeytyvä hiilihydraatti. Siksi rypälesokeria käytetään apuna silloin, kun veren sokeritasoa pitää nopeasti nostaa.
Veren sokeritaso riippuu siitä, paljon veressä on nimenomaan glukoosia. Jos siis lääkäri toteaa, että verensokerisi on alhainen, kyse on siitä, että veressäsi on liian vähän glukoosia.
Kun glukoosi leviää veren mukana soluihin, verensokeri kohoaa nopeasti ja glukoosi käynnistää erilaisia kemiallisia prosesseja elimistössä.
Glukoosi antaa energiaa soluille
Glukoosi on elintärkeä ravintoaine, jota ilman elimistö ei ole tule toimeen.
Glukoosi on paitsi nopeasti imeytyvää, myös energianlähde, jota kaikki elimistön solut voivat käyttää. Siksi glukoosi on välttämätön osa ravitsemusta. Erityisesti aivojen toiminta on riippuvaista jatkuvasta glukoosin saannista.