Shalashova Tatiana / Shutterstock
Silmien värikalvojen erivärisyys

Silmien värikalvojen erivärisyys

Muusikko David Bowien toinen silmä on ruskea ja toinen sininen. Mistä erivärisyys johtuu?

Ihmisen silmien erivärisyydestä käytetään latinankielistä nimitystä heterochomia irdis. Erivärisyys voi esiintyä niin, että toinen silmä on erivärinen kuin toinen, tai niin, että yhdessä silmässä on eri värejä.

On erittäin harvinaista, että ihmisellä on eriväriset silmät. Silmän värin määrää iiris, joka on silmässä oleva pigmentoitunut rengasmainen kalvo. Jos iiriksessä on paljon pigmenttiä, henkilön silmät ovat ruskeat. Jos taas pigmenttiä on vähän, tuloksena ovat siniset silmät.

Tutkimuksissa on saatu selville, että silmien värin määräytyminen on luultua paljon monimutkaisempi prosessi. Aiemmin oletettiin, että silmien värin määrää kaksi geeniä. Nyt on käynyt ilmi, että iiriksen pigmenttiä määrää kokonainen joukko geenejä.

Jos jokin näistä geeneistä mutatoituu sikiökaudella, silmien väri voi muuttua. Mutaation vuoksi esimerkiksi sinisiä silmiä määräävä geeni voi tulla dominoivaksi henkilöllä, jolla geneettisesti oikeastaan pitäisi olla ruskeat silmät. Koska silmien väriin vaikuttava geneettinen muutos tapahtuu vasta ensimmäisten solunjakaantumisten jälkeen, vain osa elimistön soluista saa muuttuneen genotyypin. Silloin tuloksena voivat olla eriväriset silmät.