Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Silmien värikalvojen erivärisyys

Silmien värikalvojen erivärisyys

Muusikko David Bowien toinen silmä on ruskea ja toinen sininen. Mistä erivärisyys johtuu?

Shalashova Tatiana / Shutterstock

Ihmisen silmien erivärisyydestä käytetään latinankielistä nimitystä heterochomia irdis. Erivärisyys voi esiintyä niin, että toinen silmä on erivärinen kuin toinen, tai niin, että yhdessä silmässä on eri värejä.

On erittäin harvinaista, että ihmisellä on eriväriset silmät. Silmän värin määrää iiris, joka on silmässä oleva pigmentoitunut rengasmainen kalvo. Jos iiriksessä on paljon pigmenttiä, henkilön silmät ovat ruskeat. Jos taas pigmenttiä on vähän, tuloksena ovat siniset silmät.

Tutkimuksissa on saatu selville, että silmien värin määräytyminen on luultua paljon monimutkaisempi prosessi. Aiemmin oletettiin, että silmien värin määrää kaksi geeniä. Nyt on käynyt ilmi, että iiriksen pigmenttiä määrää kokonainen joukko geenejä.

Jos jokin näistä geeneistä mutatoituu sikiökaudella, silmien väri voi muuttua. Mutaation vuoksi esimerkiksi sinisiä silmiä määräävä geeni voi tulla dominoivaksi henkilöllä, jolla geneettisesti oikeastaan pitäisi olla ruskeat silmät. Koska silmien väriin vaikuttava geneettinen muutos tapahtuu vasta ensimmäisten solunjakaantumisten jälkeen, vain osa elimistön soluista saa muuttuneen genotyypin. Silloin tuloksena voivat olla eriväriset silmät.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota