Shutterstock
vauva, sinisilmäinen

Silmien väri voi vaihtua elämän aikana

Ruskeasilmäisetkin lapset ovat usein syntyessään sinisilmäisiä. Miten silmien väri voi muuttua syntymän jälkeen?

Silmien värin määräävät geenit. Vaikka ominaisuus on perinnöllinen, se ei ole muuttumaton, kuten yleensä ajatellaan. Afrikkalais- ja aasialaistaustaisilla lapsilla on yleensä jo syntyessään ruskeat silmät. Muissakin etnisissä ryhmissä ruskea silmien väri on yleinen, mutta lapset syntyvät useimmiten sini- tai harmaasilmäisinä.

Väri voi säilyä lapsen kasvaessa tai muuttua vihreäksi tai ruskeaksi. Silmän värikalvon eli iiriksen värin aiheuttaa melaniiniksi nimitetty pigmentti. Melaniinia tuottavat värikalvon sidekudosverkon niin sanotut stroomasolut. Kun soluissa on paljon pigmenttiä, värikalvo näyttää ruskealta tai lähes mustalta.

Pieni pigmenttimäärä saa solut heijastamaan lähinnä valon sinisiä aallonpituuksia. Perimässä on melaniinin tuotantoa sääteleviä geenejä. Monilla vastasyntyneillä melaniinintuotanto ei vielä ole kunnolla käynnistynyt, vaan melaniinia alkaa muodostua enemmän vasta, kun silmille tulee käyttöä kohdun ulkopuolella.

Toisinaan värin vakiintuminen voi kestää lapsella vuosia. Väri voi myös muuttua elämän aikana geenien toiminnan välillä hidastuessa ja kiihtyessä.