Geenit määräävät lapsen silmien värien
Lapsen silmien väri perustuu siihen, mitkä geenit lapsi perii vanhemmiltaan.
Jokaisella meistä on perimässä kaksi geeniä, jotka vaikuttavat silmien väriin.
Kumpikin vanhemmista antaa lapselle yhden geenin, ja silmien väri riippuu näiden geenien yhdistelmästä.
Tästä näet, miten silmien väri yleensä periytyy vanhemmilta lapselle:
- Jos vanhemmilla on ruskeat ja vihreät silmät, on 50 prosentin mahdollisuus, että lapsilla on ruskeat silmät, 12,5 prosentin mahdollisuus sinisiin silmiin ja 37,5 prosentin mahdollisuus vihreisiin silmiin.
- Jos kummallakin vahemmalla on vihreät silmät, on 0,5 prosentin mahdollisuus, että lapsilla on ruskeat silmät, 24,5 prosentin mahdollisuus sinisiin silmiin ja 75 prosentin mahdollisuus vihreisiin silmiin.
- Jos vanhemmilla on siniset ja vihreät silmät, mahdollisuus ruskeisiin silmiin on minimaalinen, sinisten silmien mahdollisuus on 50 prosenttia ja vihreiden silmien samoin 50 prosenttia.
- Jos vanhemmilla on ruskeat ja siniset silmät, on 50 prosentin mahdollisuus, että lapsilla on ruskeat silmät, 50 prosentin mahdollisuus sinisiin silmiin ja vihreiden silmien mahdollisuus on minimaalinen.
- Jos kummallakin vanhemmalla on siniset silmät, mahdollisuus ruskeisiin silmiin on minimaalinen, sinisten silmien mahdollisuus on 99 prosenttia ja vihreiden silmien mahdollisuus on vain prosentti.
- Jos kummallakin vahemmalla on ruskeat silmät, on 75 prosentin mahdollisuus, että lapsilla on ruskeat silmät, 6,2 prosentin mahdollisuus sinisiin silmiin ja 18,8 prosentin mahdollisuus vihreisiin silmiin.
Prosenttiluvut ovat arvioita.
Vaikka silmien väri usein noudattaakin tätä logiikkaa, on olemassa poikkeuksia. Niistä voit lukea lisää tästä artikkelista.
Dominoivat ja resessiiviset geenit
Se, mitkä vanhempiensa geenit lapsi perii, on aivan sattumanvaraista. Eri geeniyhdistelmien tuottama silmien väri ei kuitenkaan ole aivan sattumaa.
Ruskeasilmäisyyden geeni on dominoiva, kun taas sinisilmäisyyden geeni on resessiivinen.
“Se tarkoittaa sitä, että jos lapsi perii yhdenkin ruskeasilmäisyysgeenin, hän saa ruskeat silmät. Jotta lapsen silmien väri olisi sininen, hänen pitäisi saada sinisilmäisyyttä määräävä geeni kummaltakin vanhemmaltaan. Näin toimii Mendelin genetiikka,” selittää Jesper Thorvald Troelsen, lääketieteellisen biologian professori tanskalaisessa Roskilden ylipistossa.
Gregor Johann Mendel oli itävaltalainen munkki, joka 1860-luvulla teki risteytyskokeita ja loi perustan perinnöllisyystieteelle.
Mendellin genetiikassa silmien väri jaetaan perinteisesti sinisiin ja ruskeisiin, vaikka ihmisillä voikin olla hyvin monenvärisiä silmiä.
Tämä johtuu siitä, että muut silmien värit ovat sinisen ja ruskean eri variantteja.
Katsaus silmien väreihin
Alla voit tutustua erivärisiin silmiin.