Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Getty
Ihminen - Genetiikka

Salamanterilta mallia elinten siirtoon

Aksolotlin geenikartasta etsitään selitystä sen kyvylle korjata kudoksiaan ja raajojaan.

Meksikolainen aksolotlisalamanteri on geenitutkijoiden suosikkieläin. Se on sammakkoeläin, joka pysäyttää kasvunsa toukkavaiheeseen. Lisäksi sillä on kyky kasvattaa uusia raajoja vaurioituneiden tilalle. Se pystyy myös muun muassa korjaamaan aivokudostaan.

Laboratoriokokeissa aksolotlille on myös siirretty ruumiinosia, muun muassa silmiä ja aivojen kudosta, lajitovereilta, ja vastaanottajan elimistö on hyväksynyt ne muitta mutkitta omikseen.

Aksolotlilta puuttuu yksi geeni

Aksolotlin itsekorjauskyvyn saloja on yritetty selvittää vuosikymmeniä, ja nyt Wienissä Itävallassa toimivan biotieteiden tutkimuslaitoksen Vienna Biocenterin tutkijaryhmä on saanut kartoitettua aksolotlin perimän.

Se oli iso urakka, sillä aksolotlin dna:ssa on 32 miljardia emäsparia eli kymmenen kertaa niin monta kuin ihmisen perimässä.

© Giphy

Geenikartan tutkimus on jo tuonut esiin joitakin aksolotlin geneettisiä erikoispiirteitä.

Vaikka suuri osa sen kudoksien uusiutumiseen osallistuvista geeneistä on samoja kuin muilla sammakkoeläimillä, siltä puuttuu kokonaan esimerkiksi geeni PAX3, joka ohjaa hermojen ja lihasten kasvua.

Sen sijaan sille on kehittynyt tätä tarkoitusta varten oma geeni PAX7.

Tulevaisuudessa uudenlaisia siirtoelimiä

Tutkijoiden tavoitteena on selvittää mekanismi, jolla aksolotli kasvattaa uusia raajoja ja elimiä menettämiensä tilalle.

Jos se selviää ja sitä opitaan jäljittelemään, tulevaisuudessa luvassa saattaa olla uudenlaisia siirtoelimiä ja proteeseja.

Lue myös:

Gentest
Dna

FAKTAA VAI FIKTIOTA: Voiko geenitesti paljastaa tulevia sairauksia?

10 minuuttia
Genetiikka

Tästä syystä jotkut inhoavat korianteria

2 minuuttia
Genetiikka

Dna paljasti: He ovat Pohjolan oikeita viikinkejä

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota