Julianne Mooren, Mick Hucknallin, David Caruson ja Gillian Andersonin kannattaisi lähettää kiitoskortti pienelle MC1R-geenille.
Geeni tuottaa nimittäin kutrien punertavan värin, joka on varmasti vaikuttanut (vaikkakaan ei yksin) siihen, että näyttelijät ovat lyöneet itsensä läpi teattereissa ja valkokankaalla.
Punatukkaisten ominaispiirteitä tarkastelleiden tutkimusten mukaan MC1R saattaa vaikuttaa myös muuhun kuin hiusten väriin.
Punatukkaiset ja kesakkoiset naiset voivat elää pidempään
25 vuoden aikana seurattiin 12 000:ta punatukkaista ja pisamaista naista ja 12 000:ta naista, joilla oli "tavallinen" pohjoismainen ihotyyppi.
Tukholmassa tehty Karoliinisen instituutin tutkimus viittaa siihen suuntaan, että punaiset hiukset ja kesakot antavat naisille Pohjoismaissa etulyöntiaseman.
Punatukkaisilla naisilla oli nimittäin 8 prosenttia alhaisempi kuolleisuus kuin vertailuryhmän naisilla. Yli 54-vuotias punatukkainen nainen elää keskimäärin 3,2 kuukautta pidempään kuin samanikäinen verrokki, tutkimuksessa todetaan.
Vertailussa otettiin huomioon esimerkiksi yleinen terveydentila, tupakointi, tulotaso, koulutus ja parisuhdestatus. Näillä tekijöillä ei näyttänyt olevan asiaan vaikutusta. Tutkijoiden mukaan ratkaisevaa oli punatukkaisten naisten kyky tuottaa D-vitamiinia.
Vaaleimpaan ihotyyppiin, tyyppi 1:een, kuuluvien ihossa syntyy enemmän D-vitamiinia kuin tummempien ihotyyppien edustajilla. Punatukkaiset ja kesakkoiset saavat siksi helpommin D-vitamiinia, jolla on iso merkitys immuunijärjestelmälle.
Kesakkoisilla punapäillä on kuitenkin myös yksi heikkous. Tutkimuksen mukaan ihosyöpään kuolleisuus on nimittäin heillä 59 prosenttia tavallista suurempi.