Punatukkaiset ovat geneettisesti ylivoimaisia

Punatukkaiset miehet ja naiset ovat äkkipikaisia ja herkkiä, ja heillä on alhainen kipukynnys. Punatukkaisuuteen liittyy monenlaisia uskomuksia, ja tutkimustenkin mukaan ”punatukkaisuusgeeni” antaa ihmiselle aivan erityisiä ominaisuuksia.

Julianne Mooren, Mick Hucknallin, David Caruson ja Gillian Andersonin kannattaisi lähettää kiitoskortti pienelle MC1R-geenille.

Geeni tuottaa nimittäin kutrien punertavan värin, joka on varmasti vaikuttanut (vaikkakaan ei yksin) siihen, että näyttelijät ovat lyöneet itsensä läpi teattereissa ja valkokankaalla.

Punatukkaisten ominaispiirteitä tarkastelleiden tutkimusten mukaan MC1R saattaa vaikuttaa myös muuhun kuin hiusten väriin.

Punatukkainen sietää mausteista ruokaa

Väitetään, että punatukkaiset sietävät heikommin kipua kuin muut ja että he myös (ehkä samasta syystä) tarvitsevat enemmän puudutus- ja nukutusaineita, jotta aineet tepsivät.

Tanskalaisen Aalborgin yliopiston tutkimus osoitti kuitenkin jo vuonna 2012, että punatukkaiset reagoivat voimakkaammin vain tiettyihin kivun aiheuttajiin, kuten hammassärkyyn ja kovaan kylmyyteen.

Ei osata selittää, miksi puna-tukkaisuuden geeni vaikuttaa
yksilölliseen kipukynnykseen.

© Shutterstock

Sietävätkö punatukkaiset paremmin kipua?

Punaisten hiusten geenillä, MC1R:llä, on useita tehtäviä kehossa. Se esim. vaikuttaa kivun aistimiseen. On saatu näyttöä siitä, että punatukkaiset tuntevat tavallista herkemmin kylmän tuottamaa kipua. Kuuma ei sen sijaan aiheuta heille yhtä herkästi kipua. Punapäät reagoivat muita huonommin myös anestesiaan ja tarvitsevat kivunlievitykseen enemmän lääkettä.

Kun kyse oli pistoksesta, paineesta tai voimakkaasti maustetun ruoan aiheuttamasta poltteesta, punatukkaiset sietivät sitä paremmin kuin muut.

Punatukkaiset älykkäämpiä?

Tanskalaistutkijoiden mukaan MC1R näyttää vaikuttavan myös moniin aivojen keskeisiin toimintoihin yhdessä MC2R-, MC3R- ja MC4R-geenien kanssa.

Geeni voidaan ehkä yhdistää myös älykkyyteen. Brittiläis-yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa ilmeni, että punatukkaisista tuli neljä kertaa todennäköisemmin toimitusjohtajia kuin muista vastaavan väestöryhmän jäsenistä.

Punatukkaisia on kaksi prosenttia

Punaiset hiukset ovat maailman mittakaavassa harvinaiset. Punatukkaisia arvioidaan olevan maailman väestöstä vain kaksi prosenttia.

Lue myös:

5 myyttiä dna:sta
Dna

5 uskomusta dna:stasi

8 minuuttia
Genetiikka

Siniset silmät johtuvat geenimutaatiosta

2 minuuttia
Genetiikka

Kiinassa syntyi kahden isän yhteinen jälkeläinen

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!