pregnant couple at hospital

Haluatko testata tulevan lapsesi geenit?

ONGELMA 4: Kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien toteamiseksi tehdään sikiöseulontoja. Analyysien on pelätty johtavan ”rodunjalostukselliseen” suuntaan, koska ne mahdollistavat ei-toivottujen perintötekijöiden erittelemisen.

perjantai 16. joulukuuta 2011

Jos tietää olevansa Huntingtonin taudin aiheuttavan geenin kantaja ja on saamassa perheenlisäystä, on mahdollista testata, onko jälkeläinen perinyt geenin. Vain ne lapset voivat sairastua, joiden vanhemmista jommallakummalla on geenivirhe.

Tautimekanismia ei tunneta, mutta sairastuneen lapsilla on 50 prosentin sairastumisriski. Kaikki ne, joilla on geenivirhe, sairastuvat ennen pitkää.

Vanhemmat halusivat kuuron lapsen

”Rodunjalostusuhkakuvat” ovat sikäli aiheellisia, että perimäanalyysin avulla voidaan kartoittaa niin fyysisten kuin psyykkistenkin ominaisuuksien geneettistä perustaa. Analyyseistä uskotaan kuitenkin olevan apua esimerkiksi riippuvuustutkimukselle. Yhdysvalloissa herätti paljon huomiota kuulovammainen pariskunta, joka halusi saada kuuron lapsen. Syyksi he kertoivat toivovansa, että hän saa jakaa heidän antoisana pitämänsä kokemusmaailman.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: