Uutta tietoa: Pelko voi periytyä

Hiirikokeiden mukaan pelko voi periytyä ainakin kolmanteen sukupolveen asti. Tutkijat uskovat, että pelon periytyminen voi joissakin tapauksissa selittää sellaisten ihmisten stressitiloja ja pelkoja, joiden vanhemmilla on ollut traumaattinen kokemus.

Din frygt kan gå i arv - teaser

Yhdysvaltalaisen Emoryn yliopiston tutkijat ovat tehneet kokeita hiirillä ja saaneet selville, että tuskalliset muistot voivat periytyä jopa kolmannelle sukupolvelle. Tutkimuksen alussa nuoret koiraat altistettiin yhtä aikaa kirsikka-aromipilvelle ja sähköiskulle. Hiiret kokivat tilanteen ahdistavaksi, ja pelkkä tuoksu alkoi pian herättää niissä pelkoa.

Hiiret perivät pelon

Kun säikkyjen koiraiden siemennesteellä hedelmöitetyistä tavallisten naaraiden munasoluista syntyi seuraava hiirisukupolvi, hajualtistus laukaisi poikasissa isiensä pelkoreaktion, vaikkei niille ollut koskaan annettu sähköiskua. Jälkeläiset olivat siis perineet muiston tuskallisesta kytköksestä.

Koska lisääntyminen oli tapahtunut keinohedelmöityksen avulla, tutkijat saattoivat olla varmoja, että käyttäytymismalli oli välittynyt siittiöiden kautta. Lopputulos oli sama, kun koe tehtiin toisen sukupolven pelokkailla koirailla.

Periytynyt pelko johtuu epigenetiikasta

Pelon periytyminen johtuu ilmeisesti siitä, että henkinen paine saa aivot tuottamaan verenkierron kautta leviäviä aineita, jotka lyövät leimansa perimään.

Tätä ilmiötä, joka antaa ympäristötekijöille mahdollisuuden muuttaa geenien toimintaa nopeasti ja ilman mutaatioita, nimitetään epigeneettiseksi säätelyksi. Epi-alku tarkoittaa päällä tai lisäksi, joten nimitys tulee ymmärtää geenien päällysrakenteeksi, joka voi sytyttämällä ja sammuttamalla perintötekijöitä saada elimistön toimimaan eri tavalla.

Tutkijat uskovat, että pelkotilojen periytyminen voi joissakin tapauksissa selittää sellaisten ihmisten kokemia stressitiloja ja pelkoja, joiden vanhemmilla on ollut traumaattisia kokemuksia. Lapset ovat siis perineet vanhempiensa pelot.

Lue artikkeli: Pelko voi periytyä

Haluatko tietää lisää pelkojen periytymisestä? Voit lukea koko artikkelin Tieteen Kuvalehden numerosta 18/2014.