Miksi korianteri on pahaa?

Maistuuko korianteri mielestäsi saippualta? Et ole yksin. Peräti 17 prosenttia eurooppalaisista nyrpistää korianterille nenäänsä. Selitys piilee osin perimässä ja osin tottumuksissa.

Maistuuko korianteri mielestäsi saippualta? Et ole yksin. Peräti 17 prosenttia eurooppalaisista nyrpistää korianterille nenäänsä. Selitys piilee osin perimässä ja osin tottumuksissa.

Shutterstock

Useimpien mielestä korianteri on hyvää, mutta joidenkuiden suussa korianteri todella maistuu pahalta.

Yleensä makua kuvaillaan saippuamaiseksi. Syynä voi olla muunnos kromosomin 11 geenissä OR6A2.

Se ohjaa ihmisen kykyä aistia aldehydiyhdisteitä, joiden haju voi muistuttaa saippuaa.

Lue lisää makuaistista ja viidennestä perusmausta, umamista.

Geenimuunnos voi saada korianterin maistumaan ihmisen suussa saippuamaiselta. Myös tottumus voi vaikuttaa makuaistimukseen.

© Shutterstock

17 prosenttia eurooppalaisista nyrpistää sille nenäänsä

OR6A2-geenin muunnos on 5–15 prosentilla ihmisistä. Geenit eivät kuitenkaan selitä kaikkea.

Kysymys voi olla myös tottumuksesta. Tutkimusten mukaan korianteria karttavien osuus on suurin – 17 prosenttia – Euroopassa, missä sitä perinteisesti käytetään vähän.

Sen sijaan Latinalaisessa Amerikassa, Etelä-Aasiassa ja Lähi-idässä, missä korianteri on hyvin yleinen yrtti, vain 3–7 prosenttia pitää sen makua epämiellyttävänä.