Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

geenit vauva
Ihminen - Genetiikka

Haluaisitko peukaloida lapsesi perimää?

Kiinalaistutkijat ovat onnistuneet poistamaan alkion perimästä tappavaa veritautia aiheuttavat geenit. Pian syntymättömän lapsen perimää voidaan peukaloida mielin määrin. Tarttuisitko tilaisuuteen, jos voisit optimoida oman lapsesi geenit?

Eroon geeneistä, eroon oireista.

Näin voitaisiin tiivistää kiinalaisten Sun Yat-sen -yliopiston tutkijoiden tavoite, kun he aiemmin tänä vuonna muokkasivat ihmisalkion perimää ja poistivat geenit, jotka olisivat muuten aiheuttaneet talassemiaksi kutsutun periytyvän veritaudin.

Käytännössä tutkijat ohjasivat pikkuruiset proteiinisakset mikroskooppisen merkkiaineen avulla poistettavien geenien luo, leikkasivat ne irti ja antoivat solun korjata syntyneet vauriot.

Joissakin tapauksissa veritauti hävisi kokonaan, ja ainakin teoriassa menetelmällä voidaan nyt poistaa mitkä tahansa geenit, jotka aiheuttavat jonkin noin 4 000 perinnöllisestä sairaudesta, kasvattaa vastustuskykyä esimerkiksi immuunikatoa vastaan tai estää syöpäsoluja jakaantumasta.

Geenien optimointi: kyllä, ei vai ehkä?

Jo ihmisalkioilla tehtävät kokeet ovat monien asiantuntijoiden mielestä eettisesti erittäin ongelmallisia. Osa heistä suhtautuu ihmisen perimän muuttamiseen ehdottoman kielteisesti.

Mitä mieltä olet?

? KYLLÄ – Lopetetaan kärsimykset Moniin elämänlaatua huonontaviin ja kipua aiheuttaviin perinnöllisiin sairauksiin olisi nyt tarjolla hoito. Puolestapuhujat pitävät vääryytenä sitä, että sairaalta tai sairastuvalta evätään apukeino, joka pelastaisi hänet vaikkapa varmasta kuolemasta. Esimerkiksi sirppisoluanemia olisi hoidettavissa yhden geenin korjauksella.

? EI! – Ensimmäinen askel kohti rodunjalostusta Tutkimusta vastustetaan pelosta, että käyttöön saadaan menetelmiä, joilla on mahdollista toteuttaa rotuhygieniaa: ihmisten valikoivaa jalostamista esimerkiksi kansan tai etnisen ryhmän kehittämiseksi. Täyskieltoa vaaditaan, jotta ihmislaji kehittyy vastaisuudessakin luonnollisesti eikä määräävässä asemassa olevien ehdoilla.

? EHKÄ – Nyt on tuumaustauko paikallaan Jopa osa eturivin tutkijoista on yllättynyt vauhdista, jolla uusia mahdollisuuksia on tullut. Vaikka ihmisen perimää voidaan muuttaa, monet asiantuntijat katsovat, että aika ei ole vielä kypsä tällaiselle toiminnalle. He toivovat kansainvälistä keskustelua ja yhteisiä pelisääntöjä, jotta ei tehtäisi kohtalokkaita virheitä.

Lue myös:

Genetiikka

Dna paljasti: He ovat Pohjolan oikeita viikinkejä

4 minuuttia
X-ray scull
Genetiikka

Perimä: Mitä haluan tietää itsestäni?

2 minuuttia
Muuntogeeniset vauvat
Genetiikka

Geenitutkija loi mutanttikaksoset

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota