Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

dna

Verensiirto ei muuta dna:ta

Jos poliisi löytää rikospaikalta sellaisen henkilön dna:ta, jolle on äsken tehty verensiirto, voiko väärä ihminen joutua syytteeseen dna-testin perusteella?

Shutterstock

Jos rikoksen tekijän verta jää rikospaikalle, siitä voidaan tehdä dna-analyysi. Analyysin tulosta verrataan dna-rekisteriin, ja jos sieltä löytyy vastaava näyte, saadaan selville rikoksen tekijän henkilöllisyys. Tunnistus tietysti edellyttää sitä, että henkilön dna-tiedot on tallennettu viranomaisten ylläpitämään rekisteriin aiemmin.

Verensiirto ei muuta ihmisen dna-profiilia eikä juuri vaikeuta dna-analyysin tekoa. Verensiirrossa potilaalle annetaan yleensä punasoluja, verihiutaleita tai plasmaa, joissa on vain vähän dna:ta tai joissa sitä ei ole lainkaan, sillä punasoluissa ja verihiutaleissa ei ole tumaa. Dna-analyysi taas tehdään veren valkosoluista, joita siirrettävissä veren osissa on vain satunnaisesti.

Lisäksi ne tuhoutuvat nopeasti, koska ne ovat vastaanottajan elimistölle vieraita. Jos siis rikollinen haluaisi hämätä tutkijoita edes hiukan, hänen pitäisi tehdä rikos hyvin nopeasti – muutaman tunnin tai korkeintaan vuorokauden kuluessa – verensiirrosta.

Jos rikolliselta rikospaikalle jääneessä veressä sattuisi vielä olemaan joitakin vieraita valkosoluja, dna-testissä voisi toki ilmetä kahdenlaista perimäainesta. Rikollisen omaa dna:ta olisi kuitenkin huomattavasti enemmän, eikä oikean dna-profiilin selvittäminen olisi kovin vaikeaa. Useimmat elinsiirrot, kuten maksansiirto, eivät myöskään sotke dna-testien tuloksia, sillä maksasolut eivät kul-keudu vereen.

Ainoa todellinen, mutta silti teoreettinen, virhelähde voisi olla luuytimensiirto. Siinä potilaan oma luuydin tuhotaan ja hän saa luovuttajalta kantasoluja, jotka – jos siirto onnistuu – alkavat tuottaa uusia valkosoluja. Niiden perimä on sama kuin luovuttajan. Tällöin verestä tehty dna-testi viittaisi luovuttajaan. Siirto sisältää kuitenkin suuria riskejä, joita rikollisen tuskin kannattaa ottaa.

Lue myös:

virus, suolisto, bakteeri, sairaus, perinnöllisyys, dna, suolistofloora
Dna

Suolesta löytyi 70 000 uppo-outoa virusta

1 minuuttia
dna
Dna

Verensiirto voi muuntaa dna-profiilia vain vähän

1 minuuttia
Gentest
Dna

FAKTAA VAI FIKTIOTA: Voiko geenitesti paljastaa tulevia sairauksia?

10 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota