Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Ihminen - Dna

Vastasyntyneellä on kolmen vanhemman dna:ta

Ensimmäistä kertaa lapsettomuudesta kärsinyt pariskunta on onnistunut saamaan lapsen menetelmällä, jossa yhdistetään perimää kolmelta henkilöltä. Nyt syntynyt tyttövauva sai geenejä äidiltään, isältään ja luovuttajalta.

  1. tammikuuta syntynyt vauva on saanut alkunsa menetelmällä, jota ei ole aiemmin käytetty lapsettomuushoidoissa.

Ukrainalainen pariskunta oli yrittänyt lasta jo kymmenen vuotta. Keinohedelmöitys onnistui useita kertoja, mutta alkio lakkasi kasvamasta ennen kuin se saatiin siirrettyä naisen kohtuun.

Pari sai kuitenkin nyt terveen tyttövauvan, kun hedelmöityksessä käytettiin kolmen ihmisen dna:ta. Menetelmää kutsutaan esituman siirroksi, joka on englanniksi pronuclear transfer.

Alkio siirrettiin äidin kohtuun

Ukrainassa sijaitsevalla Nadiya-klinikalla äidin munasolu hedelmöitettiin isän siittiöllä, kuten aiemminkin. Ennen kuin munasolun ja siittiön tumat sulautuvat yhteen, ne muodostavat munasolun sisällä niin sanotun esituman eli pronucleuksen. Tämä esituma siirrettiin sen jälkeen naispuoliselta luovuttajalta saatuun munasoluun.

Kun munasolusta tämän jälkeen kehittyi alkio, se siirrettiin äidin kohtuun, jossa se alkoi kasvaa ja kehittyä normaalisti.

Eroon perinnöllisistä sairauksista

Esituman siirto, jolla lapsettomuutta hoidettiin, on yksi tapa tehdä mitokondrion siirto.

Mitokondrion siirroksi kutsutaan useita menetelmiä, joita on aiemmin käytetty vain silloin, kun äidillä on virhe mitokondrion dna:ssa. Tällaiset virheet voivat aiheuttaa lapselle vakavan geneettisen sairauden, sillä mitokondriot ovat soluelimiä, joihin solujen energiantuotanto perustuu.

Menetelmä laillistettiin Britanniassa vuonna 2015, ja sitä saa käyttää, kun äidillä on mitokondrioissa geenivirhe. Viime vuonna menetelmällä luotiin jo ensimmäinen kolmen biologisen vanhemman lapsi.

Lue myös:

Gentest
Dna

FAKTAA VAI FIKTIOTA: Voiko geenitesti paljastaa tulevia sairauksia?

10 minuuttia
Genetiikka

Punatukkaisten geenit voittavat

3 minuuttia
Dna

Dna paljastaa piilevät tappajat aivoista

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota