Dna paljastaa piilevät tappajat aivoista

Heisimadot ja homesienet voivat iskiessään aivoihin sairastuttaa hengenvaarallisesti. Lääkärien on usein vaikea tunnistaa taudinaiheuttajaa, ja he joutuvat hoitamaan sokkona. Mullistava geenitekniikka antaa ilmi piilottelijat ennen kuin on liian myöhäistä.

Mato aivoissa

Tutkimusten mukaan miljoonilla ihmisillä on heisimadon toukkia aivoissaan.

© Theodore E. Nash/CDC

Lääkärit eivät pystyneet saamaan selville, mikä 14-vuotiasta tyttöä vaivasi. Hän joutui sairaalaan kesällä 2015 korkean kuumeen ja kovan päänsäryn takia.

Parin päivän kuluttua potilas käyttäytyi sekavasti, lakkasi reagoimasta puheeseen ja sanoi enää pari kolme sanaa kerralla.

Oireet sopivat aivotulehdukseen. Koska se voi johtua yli sadasta eri taudinaiheuttajasta, mitään patenttiratkaisua ei ollut tarjolla.

Perinteisistä testeistä ei ollut hyötyä

Lääkärien oli pakko selvittää syyllinen osuakseen lääkkeen valinnassa oikeaan. He alkoivatkin viipymättä suorittaa testisarjaa.

Jokainen testi on räätälöity paljastamaan yksittäisen taudinaiheuttajan, kuten pieneliön, läsnäolo. Lääkärit kävivät läpi kaikki mahdolliset vaihtoehdot yksi toisensa jälkeen, mutta tulokset olivat negatiivisia.

Tyttöön oli tarttunut jokin taudinaiheuttaja, joka tunkeutuu vain poikkeustapauksissa aivoihin.

Viimeinen oljenkorsi käyttöön

Ehkä jokin testi voisi antaa taudinaiheuttajan ilmi, mutta lääkäreillä ei ollut aavistustakaan siitä, mitä heidän pitäisi etsiä.

Lääkärit toimivat umpimähkään, ja 19 päivää myöhemmin he myönsivät vetäneensä vesiperän.

Siksi lääkärit päättivät lähettää tytön selkä­ydinnestenäytteen biokemisti Joe DeRisin tutkimuslaboratorioon Kalifornian yliopistoon San Franciscoon Yhdysvaltoihin.

Siellä kehitetty uusi analyysimenetelmä oli mullistamassa lääketieteen.

Heisimato

Heisimadon toukat voivat porautua suolesta verisuoniin. Sieltä veri kuljettaa ne aivoihin, minne ne jäävät piilemään.

© Shutterstock

Testi löytää pieneliöt

DeRisi puhuu ”testien testistä”.

Sitä ei ole – toisin kuin lääkärien käyttämiä testejä – suunniteltu paljastamaan tietyn taudin­aiheuttajan olemassaoloa.

Sen sijaan se tuo esiin näytteestä kaiken, mitä siinä ei pitäisi olla. Kysymykseen tulevat esimerkiksi bakteerit, virukset, homeet ja loiseläimet.